Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
lexus-rx-l-01.jpg

Lexus

A csúcsminőségű járművek piacát évtizedeken keresztül a német, a brit és az amerikai autógyártók osztották fel egymás közt. 1989-ben azonban megérkezett aToyota az új Lexus márkával, bizonyítva a világnak, hogy a japánok is képesek felemelkedni a személygépkocsik felső osztályába. A Lexus márkájának megjelenése meglehetősen nagy technikai és pénzügyi erőfeszítésekkel járt. Mielőtt bemutatták az első luxus szedánt, a Lexus LS 400 modelljét, 24 különböző fejlesztési csapat, 1400 mérnök és több mint 2000 szakember dolgozott a modellcsalád fejlesztésén, melynek sorozata a középosztály számára a Lexus ES, IS és a Lexus GS modellekkel, a sportkocsik kategóriájában a Lexus SC modelljével, az SUV kategóriában pedig a Lexus RX modellel bővült.

Lexus LS: halk működés és luxus

Az első Lexus modellek fejlődésének lényege az LS 400 luxuslimuzinba épített V8-as motor, amely az autóipar történetében a legcsendesebb sorozatgyártású motorok közé tartozik - ez segítette a Lexus márka hírnevének megalapozását a luxus szegmensben. A Lexus elkészülte a Toyotát új utakra vitte. A Lexus LS 400 volt az egyik első gépkocsi világszerte, melyet teljesen automatizált hegesztési folyamattal állítottak elő, mellyel a karosszéria kivételes stabilitást kapott, biztosítva a Lexus LS 400 jármű optimális utasbiztonságát. A felső osztály luxus szedánjait 2000-től kezdve a Lexus LS 430 és 460 követte, valamint 2007 óta van jelen a Lexus LS 600, mely hibrid meghajtású és nyolc sebességes váltóval rendelkezik.

A Lexus bővítette modelljeit a középosztály számára is

1989-től a Lexus a középosztály és a felső középosztály számára is gyártott modelleket. Amitt, mert a Lexus ES modelljét Németországban nem kínálták, a Lexus elindította GS modelljét a német piacon is. A megrajzolt kupé forma a felső középosztály sportlimuzinjai sorába tartozott, ilyen volt például a Lexus GS 300, GS 400 és a GS 430, melyeket V6-os és V8-as motorral is kínáltak. 2006-tól kezdődően a Lexus GS 450 hibrid meghajtású modellje is a kínálatban volt. A hathengeres GS 450 hibrid a 186 g/km CO2 kibocsátás tekintetében a járművek közül a legjobb átlagos kibocsátási szintet produkálta a kategóriájában.

Sportos szedánok, kabriók és egy dízel a Lexustól

A sportos szedánok szegmensében a Lexus 1999-ben mutatta be a Lexus IS modelljét, mely a 2005-ös évtől Lexus IS 220d néven elsőként kapott dízelmotort. Az SC sorozatban a Lexus 1991 óta bemutatta az SC 300/400 modelljeit a középosztály kupé programján belül, melyeket azonban először csak 2001-ben kezdtek kínálni Németországban. A Lexus SC 430 modelljéhez a gyártó 2001-ben hozzáadott egy keménytetejű kabriót, melynek teteje elektromosan behúzható volt.

A Lexus, mint az SUV osztály alapítója

Az SUV Lexus RX 1998-as bevezetésével a Lexus bemutatta a későbbi sport-haszonjárművek (SUV) osztályának első luxus SUV modelljét. A Lexus RX az útkapacitást és a felsőkategóriás funkciókat (mint a méret és a kényelem) egyesítette a felsőkategória számára. A V6-os motor szokatlanul halk működésével a japánoknak egy hirtelen ötlet jutott eszébe: a motort egy légpárnára helyezték, így a rezgések nem továbbítódnak a karosszériába. Németországban a Lexus X 3000 körülbelül 2000-ben épült meg, míg a másik SUV Lexus GX és LX nem ért el a német piacra. A Lexus RX 300 modelljét követte az RX 330 és 350, majd a 2005-ös évtől a Lexus RX 400 hibrid. Ez volt az első SUV modell, mely benzinmotor és a villanymotor kombinált meghajtásával működött .

A Lexus a hibrid technológia előfutára

Néhány évvel korábban más gyártókat is komolyabban érdekelte a hibrid meghajtású járművek tömeggyártása, ám 2005-ben a Lexus volt a hibrid technológia bejelentett úttörője. A Lexus RX 400 volt az első Lexus, melyet hibridmotorral kínáltak. 2006-ban ezt követte aztán a középosztálybeli szedán, a Lexus GS 450, mint hibridjármű. 2007-ben a Lexus előállt az LS 600 modellel, ami az akkori első hibrid modellje volt az LS osztálynak. A Lexus volt az első autógyártó, mely szinte az összes modelljét hibrid motorokkal is kínálta.

További hivatkozások áttekintése