Használt Nissan Leaf keresése az AutoScout24 oldalon

Nissan Leaf

Az elektromos autó bemutatkozik 2011-ben Európában

A Nissan Hypermini modellel a japán gyártó Nissan az 1990-es évek végén már tesztelt egy kevésbé fejlett elektromos meghajtású kisautót. Az elektromos autók fő problémája ez időben: Az akkumulátorok túl nagyok voltak és nem tudtak elegendő energiát tárolni hosszabb hatótávolságú utakra. A nagyobb teljesítményű és kompakt lítium-ion akkumulátorok piaci felfutásával viszont a fejlesztők előtt megnyílt az út az első tisztán elektromos meghajtáson alapuló szériamodell, a Nissan Leaf megtervezésére. 2010 végén mutatkozott be az ötüléses kompakt autó Japánban. 2012 végéig megtörtént a Nissan Leaf piaci bevezetése Európában is. A nulla emissziójú jármű bevezetését egyben díjátadó ünnepséggel is összekötötték. A Nissan Leaf megkapta az év autója címet és ezzel az első elektromos autó volt, amely a titulust elnyerte.

A Nissan Leaf hatótávolsága

A Nissan Leaf 160 km hatótávolsággal rendelkezik. Az akkumulatort hét órán keresztül szükséges tölteni hagyományos hálózatról vagy egy fél óráig erősáramon. Fontos tudnivaló: A megadott hatótávolság átlagban értendő. A tényleges hatótávolsága az elektromos autónak külső tényezőktől függ, mint az üzemelési hőmérséklet, elektromos áramot fogyasztó járműberendezésektől, valamint a klímától. Legjobb esetekben, a Nissan Leaf a különböző próbautak során 222 és 47 km hatótávolság megtételére volt képes. A fedélzeti számítógép folyamatosan értesíti a Nissan Leaf vezetőjét az aktuális akkumulátor kapacitásról, így idővel, ha elérhető az infrastruktúra, a jármű időben utántölthető.

A Nissan Leaf akkumulátor technológiája

A Nissan Leaf 190 akkumulátor cellát épített a litium-ion technológián alapuló akkumulátorba, amelynek összsúlya körülbelül 300 kilogram és csomagokban a jármű padló alatt található. Az elhelyezés előnye: A jobb súlyelosztás miatt javult a vezetési stabilitás. Ezenfelül a csomagtér nincs korlátozza, így a Nissan Leaf körülbelül 330 literes csomagtérrel rendelkezik. A Nissan Leaf akkumulátorokra a gyártó nyolc év vagy 160 000 km garanciát ad. A technológia egyik hátránya: Az utántöltéstől függően az akkumulátorok élettartama a piaci bevezetés idején tíz évre lett korlátozva.

A Nissan Leaf teljesítménye

A Nissan Leaf elektromos motorja 80 kW (109 LE) teljesítmény leadására képes. Ezzel az első sorozatgyártásban gyártott elektromos autó a környezeti tényezőktől függően 145 és 160 kilométer közötti végsebességet tud elérni óránként. A körülbelül 1,5 tonnás Nissan Leaf álló helyzetből 11,3 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra.