Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
opel-ampera-l-01.jpg

Opel Ampera

Opel Ampera áttekintés

Átfogó áttekintést talál az autóról Opel Ampera, beleértve a legfontosabb jellemzők részleteit, a motort, a felszerelést és egyéb hasznos információkat az autómodellről. Olvass tovább

Használt ettől:
*Az elmúlt hónap legalacsonyabb ára az AutoScout24-en

Meglepően kevés évnyi fejlesztési munkálatok előzték meg a 2007-ben bemutatott hibrid hajtású autó bemutatását, mely az amerikai General Motors (GM) autóóriás koncepciója alapján készült és 2010-es piaci bevezetésekor felszerelték elektromos és belső égésű motorral egyaránt. Az amerikaiak az újonnan kifejlesztett meghajtások során kifejezett tekintettel voltak a nemzetközi autópiacokat érintő válságra, így az elektromos autók modelljeit úgy fejlesztették ki, hogy alkalmasak legyenek a mindennapi használatra, és hogy a lehető leggyorsabban legyenek jelen. Technikailag a GM mérnökei egy plug-in hibrid változatot építettek. Míg az innovatív jármű az észak-amerikai piacokonChevrolet Volt néven gurult az utakon, a legtöbb európai piacra egy optikailag kissé módosított változata került 2011-ben, mégpedig a GM német leányvállalata modelljeként, Opel Ampera néven került kereskedelembe.

Az Opel Ampera műszaki koncepciója egy elektromos jármű

A német-amerikai testvérmodell azonos volt, kivéve a karosszéria kialakítást illető néhány részletet. Így a Chevrolet Volt, csakúgy mint az Opel Ampera GM Voltec-meghajtással működött, elektromos és belső égésű motort együttvéve. Az Opel Ampera elektromos autójának különlegessége,hogy a szedánt elvileg tisztán elektromos motor hajtja. A benzinmotorban egy beépített generátor kapott helyet, mely az energiáért felel, ami 111 kW (150 LE) teljesítményre képes gyorsítani az elektromos motort, amennyiben ez szükséges. A tisztán elektromos meghajtáshoz az energiát egy lítium-ionos akkumulátor szállítja az Opel Amperában , mely 16 kWh energiát is tud tárolni. A fedélzeti akkumulátor cellák tölthetők, mégpedig egy töltőkábel segítségével a háztartási foglalaton keresztül, ami nagyjából 6-11 órát vesz igénybe. Gyorsabban megy ez a töltőállomásokon, amit azonban szakmailag otthonra is lehet telepíteni. Ezzel a töltési folyamat alig több, mint négy órán át tart.

Az Opel Ampera motorja 80-500 kilométernyi távot képes biztosítani

Az akkumulátorban tárolt villamos energiával az Opel Ampera nagyjából 80 kilométert képes megtenni, a vezetési körülményektől függően. Az akkumulátor generátorhoz történő megfelelő csatlakozásával az Ampera töltés és közbenső tankolás nélkül 500 kilométert képes megtenni. A gyártó által az ezekből az értékekből számolt átlagos üzemanyag-fogyasztás 1,2 liter 100 kilométeren, aminek megfelel a 27 g/km CO2 kibocsátás.

Az Opel Ampera teljesítménye

Az Opel Ampera modelljének maximális sebessége a tervezési szabályozásoknak megfelelően alig több, mint 160 km/h. Ehhez a 150 lóerős elektromos motor biztosítja az előírt értékeket, mégpedig sprint időben. Abban a pillanatban, hogy a villanymotor teljes nyomatékával rendelkezésre áll, az 1,7 tonnás Opel Ampera nulláról 100-ra nagyjából 10 másodperc alatt gyorsul fel.

Az Opel Ampera modelljét négyüléses szedánként tervezték

Az alternatív meghajtás mellett az Opel Ampera modelljében helyet kellett szorítani az akkumulátor telepítésének is. A jobb súlyelosztás érdekében a mérnökök az egyébként erőátviteli középkonzolt használták és a hátsó ülések alatt helyezték el. A közeli akkumulátor cella elhelyezésének érdekében az Opel Ampera hátsó részében két egyszemélyes ülést alakítottak ki, így a szedán négy utas számára nyújt férőhelyet. A 4,5 méter hosszú Opel Ampera csomagtere mintegy 300 literes.