Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
opel-vectra-c-l-01.jpg

Opel Vectra

Opel Vectra áttekintés

Átfogó áttekintést talál az autóról Opel Vectra, beleértve a legfontosabb jellemzők részleteit, a motort, a felszerelést és egyéb hasznos információkat az autómodellről. Olvass tovább

Új ettől:
Használt ettől:
*Az elmúlt hónap legalacsonyabb ára az AutoScout24-en

"

Egy kis történelem...

Az Opel autógyár eredetének megismeréséhez egészen 1837-ig kell visszautaznunk az időben, ekkor született meg ugyanis a márka későbbi alapítója, Adam Opel. Adam fiatalkorát többek között Európa beutazásával töltötte, ez az idő alatt pedig ismerkedett meg a varrógépgyártás titkaival. 1868-ban alapította meg saját vállalkozását, ahol nagy mennyiségben gyártottak varrógépeket. 1885-ben aztán a cég megkezdte a kerékpárok készítését, majd ezt követően, az 1890-es években Opel gyermekei segítésével beszállt az akkor még csak az első lépéseit tevő autógyártásba. A márka első négykerekűje az Opel Patent Motorwagen System Lutzmann volt, az egyhengeres, 1,6 literes és mindössze 4 lóerős négykerekű pedig strapabírósága és megbízhatósága miatt kedvező fogadtatásban részesült. Első saját autójukat 1902-ben mutatták be, ezt pedig a kézi összeszerelés ellenére kedvező áron értékesítették, ami miatt a vállalat egyre sikeresebbé vált. Mindazonáltal a szépen fejlődő márkát is visszavetették a világháborúk, a veszteségekből pedig csak nagy nehézségek árán tudott felállni az Opel. Ebben sokat segített, hogy az első világháború végén felvásárolta, a második után pedig sikeresen felélesztette hamvaiból a márkát a General Motors. A márka autói számos néven kerültek forgalomba, az Egyesült Királyságban például Vauxhall, Új-Zélandon Holden, Észak Amerikában pedig Saturn vagy Pontiac néven találtak gazdára. A világháborúk után vállalat gyors fejlődésnek indult, számos új típus megjelenével az Opel gyárak száma is nőtt, például a magyarországi Szentgotthárdon is nyílt egy üzem. Néhány éve az Opel túlélte a tulajdonos GM válságát, és ma már újra felívelőben van a csoport csillaga. A német gyártó a Vectrát 1988-ban mutatta be, a modell a középkategória új képviselőjeként az Asconát váltotta.

Sikerautók: az Opel Vectra első két generációja

Bemutatása után a Vectra 20 évig meghatározó szereplője volt a középkategóriának, és ezt többek között kedvező árának köszönhette, ami egyéb jó tulajdonságaival együtt sikerautóvá tette. Az első széria tágas utastérrel és áramvonalas kialakítással hódított, négy- vagy ötajtós kivitelben, melyek mindegyikében szériatartozék volt a csomagtartóbővítés. A meglehetősen széles motorválasztékból a benzinesek voltak igazán népszerűek, ezek közül jó fogyasztásuk és ellenállóságuk miatt a nyolcszelepes kétliteres és az 1,8l-es verziókat keresték a leggyakrabban, azonban léteztek V6-os és turbós blokkok is. A Vectra B kódjelű második nemzedéke 1995-ben jelent meg, ezúttal már kombi kivitelben is. Az autó külső megjelenése sokat finomodott az utódhoz képest, az áramvonalas, lekerekített idomok dominálnak a formavilágban. Kihasználhatóság terén is sokat fejlődött a modell, egyrészt a kombi változat ezen a téren a kategóriában is élen jár, a szedán esetében pedig a megnövelt belső tér és a nagyobb csomagtartó jelent pozitívumot. Az 1998-as modellfrissítéssel a választható extrák listája kibővült, a legmagasabb felszereltségi szinteken például elérhető volt a bőrbelső és a légkondicionálás is. A Vectra B-t 75 és 195 lóerő közötti vezérműszíjas vagy -láncos blokkokkal gyártották, a benzinesek közül a legkeresettebbek az 1,6-os és 2,0-s változatok voltak 100, illetve 136 lóerővel, a dízelüzeműek között pedig 2,0-s TDI erőforrás emelhető ki a maga 125 lóerős teljesítményével. A Vectra titkos fegyvere a fogyasztás volt, hiszen még benzines motorokkal is igen takarékosan bánt az üzemanyaggal, többek között emiatt pedig még manapság is keresett modell a használtautópiacon.

A legújabb Vectra és osztálytársai

A szintén szép karriert befutó és napjainkban is népszerű Vectra C 2002-ben jelent meg a piacon és érkezése hatalmas előrelépést jelentett elődjéhez képest. Az előrelépés nyilvánvaló volt a jármű megjelenésében is, az alapoktól újratervezett dizájn félreismerhetetlenül jelezte, hogy egy Vectrát látunk, jellegzetes formáival és íveivel együtt pedig teljes mértékben „Opeles” is maradt. A továbbra is tágas járműben szériatartozék volt a csomagtérbővítés, ez a kombi változat esetén egyterűeket megszégyenítő helykínálattal valósult meg. Az új nemzedéknél a gyártó nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra, ezt mi sem jelzi jobban, mint a számos passzív és aktív védelmi megoldásnak köszönhető négycsillagos Euro NCAP minősítés. Motorválaszték terén továbbra is elérhetők jó fogyasztású benzin- és dízelüzemű megoldások, ezek közül az 1,8-as és 2,2 literes benzines és az 1,9-es CDTI vált leginkább közkedvelté, valamint készült az új Vectrából OPC sportváltozat is. A modernitás és a minőségi blokkok miatt a Vectra manapság a használtpiac egyik legmegbízhatóbb modellje, azonban konkurenciája sem elhanyagolható. Az ellenlábasok táborából a Honda Civic és a Ford Mondeo jöhet szóba alternatívként, valamint magasabb árkategóriából az Audi A4 és a BMW 3-as szériája lehet jó választás. Annak ellenére azonban, hogy a Vectra telített piacra érkezett, jól helytállt. Elődeivel együtt sikeres családot alkottak, olyan kiváló és sokoldalú járműveket kínálva évtizedeken át családosoknak, üzletembereknek és cégeknek egyaránt, melyek hosszú utakon és városi használatkor egyaránt jól teljesítettek, ma pedig a használtpiacon öregbítik a gyártó Opel hírnevét.

"