Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
skoda-120-l-01.jpg

Skoda 120

Skoda 120 áttekintés

Átfogó áttekintést talál az autóról Skoda 120, beleértve a legfontosabb jellemzők részleteit, a motort, a felszerelést és egyéb hasznos információkat az autómodellről. Olvass tovább

Használt ettől:
*Az elmúlt hónap legalacsonyabb ára az AutoScout24-en

Nem csak az úgynevezett "osttimerek" kedvelői számára lehet biztosan érdekes a Skoda 120-as. Az autó a nagy hagyományokkal rendelkező cseh Skoda autógyártó által lett készítve, és napjainkban immár szeretetreméltónak és nosztalgikusnak tűnhet. Ezen felül - jó állapotban megőrizve - kívánatos gyűjtői darab is lehet. A Skoda 120-as a 742-es modell sorozathoz tartozik. Ez az utolsó gyártási sor volt, melyet a cseh autógyártó még a szocialista időkben, az 1976-os évtől 1990-ig épített. Az egyes Skoda modellek jelölése az adott lökettérfogat nagysághoz igazodott. A Skoda 120 a kisebb modellekkel ellentétben, melyek csak 105 köbcentiméteres lökettérfogattal rendelkeztek, autóik erősebb változatai közé tartozik. Mindenesetre ez a Skoda 48 kW-tal, valamint 49,5 LE-vel rendelkezik. Ez az akkori keleti tömb viszonyaihoz mérten figyelemreméltó teljesítmény volt. Ebből az okból a Skoda 120-as export járműként, más szocialista országokban is nagy közkedveltségnek örvendhetett. Összességében a cseh autógyártó több mint egy millió példányt készített a Skoda 120-ból. A négyütemű Otto-motorja nagy megbízhatóságával és könnyű karbantartásával tűnik ki. Itt egy vízzel hűtött hátsó motorról beszélhetünk, melyet hosszan lefektetve építettek be. A hátsókerék-meghajtás egy lánccal történt. A csúcssebesség ennél a könnyű súlynál, mely üresen, a felszereltségétől függően, csak körülbelül 900 kilót ér el, 140 km/óránál valamint 150 km/óránál áll meg a magasabb teljesítményű modelleknél. Hogyha szívesen utazunk stresszmentesen és kényelmesen, akkor ez egy viszonylag komfortos utazási sebességet jelent. A gyors előzés is problémamentesen megoldható a Skoda 120-szal. A modell fogyasztása, változattól függően, 100 kilométerenként 6,4-től 9,7 literig terjed. A Skoda 120-as biztonságának növelése érdekében 1981 októberétől egy fékerősítővel lett gyárilag felszerelve.

A Skoda 120 további ismertetőjelei

A Skoda a közkedvelt Skoda 120-ast négy különböző sorozatban gyártotta, melyek több felszereltségi változatukban különböztek egymástól. Ami közös volt mindegyikükben, az a méretezésük volt. Mindegyik Skoda 120 4160 mm-es hosszal és 1595 mm-es szélességgel rendelkezik. 1400 mm-es magassága, csakúgy mint 2400 mm-es tengelytávja is figyelemre méltó egy kisautó számára. A Skoda 120 LS nagy hasonlóságokat mutat fel a kisebb Skoda 105-tel. Ugyanazzal a karosszériával rendelkezik, mely az akkori viszonyokhoz mérten relatíve modernnek tűnik és a francia kisautókra emlékeztet. A Skoda 120 LS azonban magasabb színvonalú felszereltséget mutat fel. Így ez a cseh készítésű jármű például beépített fejtámlákkal, gördíthető biztonsági övvel a sofőr illetve az utasok számára is, fűthető hátsó üveggel, elektromos fordulatszámmérővel, valamint modern, szakaszos ablaktörlő-berendezéssel rendelkezik. A motorja olajhűtővel is rendelkezik. Még kényelmesebbnek mutatkozik a 120 LX, melynek gyártása 1984-ben indult. Modern, ötsebességes meghajtóval rendelkezik, mely folyamatos, sportos vezetési stílust engedélyez. A Skoda 120 GLS a sorozat csúcsváltozata. A modell nagyvonalú felszereltségébe a fényszórók és a hűtőrács attraktív, krómozott szegélyezése is beletartozik. Más Skoda 120-as modellekkel ellentétben a Skoda 120 GLS belső terében akár alacsony téli mínuszoknál is kellemes hőmérséklet lehetséges, kiváló szigetelésének köszönhetően. Továbbá zárható kesztyűtartóval is rendelkezik, a vezető melletti ülés oldalán.