Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
vw-touran-front

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran áttekintés

Átfogó áttekintést talál az autóról Volkswagen Touran, beleértve a legfontosabb jellemzők részleteit, a motort, a felszerelést és egyéb hasznos információkat az autómodellről. Olvass tovább

Új ettől:
Használt ettől:
*Az elmúlt hónap legalacsonyabb ára az AutoScout24-en

A Volkswagen Touran kialakítására magyarul általában azt mondjuk, hogy egyterű, de ennél az angol rövidítés sokkal frappánsabb, ugyanis elmondja pontosan azt, amit a Touran képvisel. Az MPV az angol Multi Purpose Vehicle szavaknak a kezdőbetűiből áll össze, jelentése: több célra használható jármű. 2003-ban indultak el az első példányok a futószalagon, és még ma is gyártják. Az óriási Sharannál és Transporternél kisebb, de mégis nagy és kényelmes családi egyterűre vágyó célközönséget volt hivatott kiszolgálni. Öt- és hétüléses változatban is kapható, legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni annak, aki még nem látott testközelből Tourant, hogy a Golf Plusnak egy méretben kibővített változata.

2003-ban indul a történet, a Touran egyben az első Volkswagen egyterű, ami a Golfnak az alapjait használja, és az első Volkswagen, ami a wolfsburgiak 2000-es TDI motorával rendelkezik. Első körben 1,6-os FSI-, és kétfajta dízelmotorral felszerelt változatból lehetett választani. Az 1,9-es TDI 99 lóerőre, a 2,0-ás TDI 138 lóerő teljesítményre képes, mindegyik EURO4-es környezetvédelmi besorolású. Az erős motorok mellé kapott egy hatsebességes váltót is, CD rádiót és klímát a Trendline modellektől felfelé. A kritikák külön kiemelték az autó jó utasbiztonságát is. 2006-ban egy apróbb ráncfelvarráson ment át, amit a 2006-os Paris Motor Show-n mutattak be. Az akkor még futurisztikusnak tűnő, ma már mindenki által ismert parkolási asszisztenst (tehát amikor a kocsi gyakorlatilag helyettünk parkol be akár egy kis helyre is) először ez a Touran modell kapta meg - megintcsak első Volkswagenként. A modell már a Golf GT-ből is ismert 170 lóerős, 1,4-es TSI-vel is rendelhető volt. 2006-ban bemutattak a Bologna Motor Show-n egy CrossTouran változatot is, ami 17 colos kerekeket kapott és 6 különböző motorral volt elérhető. 2010 augusztásában aztán az egészet a 6-os Golf alapjaira helyezték, pluszban beleraktak még pár extrát, egy jobb parkolási asszisztenst, és az autó aeoridinamikáját is fejlesztették. Kizárólag TSI- és Common-Rail-TDI motorokkal volt megrendelhető. Az új alapmotor egy 1,2-es, 105 lóerős TSI motor volt. Ezzel együtt megjelent az első BlueMotion technológiával rendelkező benzinmotor a Touranban. Ez modell optikailag leginkább a VW Sharan II-re hasonlít. Csomagtere legalább 695 liter, de pár átrendezéssel akár 1989 liter helyünk van pakolni. A fékenergiát ügyesen hasznosít újra és Start-Stop rendszerrel rendelkezik, ezek a tényezők pedig közösen eredményezik az 5,9 literes átlagfogyasztást.

A kompakt családi verda mostani, második generációja a 2015-ös Genova Motor Show-n mutatta meg magát először a publikumnak. 4 új motorral, nagyobb belső térrel, Apple- és Android támogatással, egy-két, a sofőrt segítő technikai újítással és 19 százalékkal csökkentett fogyasztással készült a Volkswagen erre a neves eseményre. A modell 13 centiméterrel hosszabb és 3 centiméterrel szélesebb elődjénél, 743 literes csomagtere 1980 literesre bővíthető. 1,2-es és 1,4-es TSI motorokkal (ezek egyenként 110 és 150 lóerőre képesek), illetve 1,6-os és 2,0-ás TDI motorokkal (110 és 150 lóerősek) szerelte fel a Volkswagen csapata. Ehhez 2016 februárjában még két újat mutattak be, egy 1,8-as TSI-t, ezúttal 180 lóerő teljesítménnyel, valamint egy 190 lóerőre képes, kétezres turbódízelt. Az 1,6-os TDI változatot kiegészítették egy lefulladásgátlóval is, tehát a kezdő sofőröknek sem kell félniük. Ezekkel a bővítésekkel, fejlesztésekkel egyértelműen a csúcsra vitte a VW a családi autóik közül a zászlóshajóját. Szinte csak pozitív kritikákat kapott, 6 liter alatt tartható átlagfogyasztását, logikus felépítését, a műszerfal egyszerű kezelhetőségét és az apró finomságokat szinte mindenhol felhozták. És a kulcsszó a használhatóság: minden tökéletesen egyértelmű, logikus és németes. Csak bele kell ülni és használni.

Használtan a régebbi modellek már bőven elérhető áron kaphatóak, főleg ha az árát egy családra szétosztjuk, ugyanis ez az autó rájuk van szabva: aki nem szeretne Renault Espace-t, vagy Chrysler Voyagert, esetleg Citroën C4 Grand Picassót, de a Volkswagen többi egyterűje már túl nagy lenne, az valószínűleg ezt az autót fogja választani - és jól teszi. Precízen, tökéletesen összerakott, jó hozzávalókból készült ez a német egyterű, és mindenféle asszisztensével, technológia újításaival nem kell szégyenkeznie a vetélytársak előtt. Aki ismeri, és szereti a Volkswagen-minőséget, az nem fog csalódni. Röviden megfogalmazva: azoknak a családoknak való ez, akinek a Golf Plus már túl kicsi, a Volkswagen Sharan pedig túl nagy.