Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Tudnivalók a műszaki vizsgáról – miket nézzen át a vizsga előtt?

Műszaki vizsga nélkül ugyanis nincs autózás, ez a vizsga a biztosíték arra, hogy az autó műszaki állapotával minden rendben van, és forgalomba lehet állítani anélkül, hogy attól kelljen félni, hogy ebből bárkinek kára származna.

Ha a használtautó, melyet kinézett magának, már nem rendelkezik érvényes műszakival, már rögtön az elején aktuálissá válik az ön számára ez a kérdés, amely minden autótulajdonost foglalkoztat néhány évente.

Vizsgáztatásra gyakorlatilag bárkinek van lehetősége az egész országban, hiszen rengeteg vizsgáztató állomás működik, tehát ön bárhol is lakik, bizonyára fog találni egyet a lakhelyének a közelében. Az éppen aktuális árakról a vizsgáztató központokban lehet érdeklődni, de általánosságban elmondható, hogy ezek viszonylag pénztárcabarát összegek, és ritkán is kell foglalkozni vele. A vizsgáztatás díja járműkategóriánként eltér, és két részből áll: a közlekedésbiztonsági vizsgálat díjából és az állami vizsgadíjból. Maga a vizsgáztatás folyamata általában nem tart tovább, mint 1-2 óra, tehát a legtöbbször a helyszínen is meg lehet várni, akár egy kávé elfogyasztása mellett. Egy újonnan forgalomba helyezett autó műszaki vizsgája 4 évre érvényes, mely után két évente kell meghosszabbítani azt, tehát ha ön esetleg azok csoportjába tartozna, akik mindig új autót, nem pedig használtat vásárolnak, akkor ön viszonylag szerencsésnek mondható, és nem is fontos tovább olvasnia ezt a cikket.

Miket érdemes átnézni műszaki vizsga előtt?

Hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés, érdemes lehet már a vizsga előtt felmérni az autó műszaki állapotát, ugyanis ha ebben bármiféle hibát találnak, a járművet kivonják a forgalomból, és egészen addig nem használható, amíg érvényes vizsgával nem rendelkezik. A legfontosabb, amit akár egy laikus is meg tud otthon állapítani, a szélvédő állapota. Ha kavicsfelverődések rongálták meg a szélvédőt, esetleg be van törve, az alapból bukást jelent a vizsgán, ilyen esetekben tehát érdemes ezt az utat megspórolni magunknak, és előbb az autó szakszerű javításáról gondoskodni. Ezen kívül a szélvédő nem lehet sötétített (hivatalos megfogalmazás szerint a fényáteresztő képességének legalább 75 százalékosnak kell lennie), tehát ha esetleg mi már így vettük a járművet, a fóliát még otthon távolítsuk el róla, biztos, ami biztos. Nem így van ez az oldalüvegek esetében és a hátsó szélvédőknél, itt megengedett a sötétítés, tehát ebben az esetben nem kell aggódnunk. A második lépés az üvegek vizsgálata után az lenne, hogy a lámpákat teszteljük. Minden lámpának, vagyis a helyzetjelzőnek, a féklámpának, az indexlámpáknak, a tompított és a távolsági fénynek is működnie kell. Féklámpát és tolatólámpákat tesztelni lehet például úgy is, hogy hátra tolatunk egy épülethez, melynek mondjuk van egy üvegablaka, amin visszatükröződnek a fények, és ezt szemlélve bizonyosodhatunk meg arról, hogy működnek-e vagy sem a fent említett lámpák. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgabiztosok elég megengedőek az apróságokkal szemben, de érdemes odafigyelni a lámpák burájára is, hogy azok ne legyenek töröttek vagy bármilyen módon sérültek. Az utóbbi években sajnos eléggé elterjedtek lettek azok a bizonyos „gagyi” xenonlámpák, melyeknek túl sok haszna nincs, csak annyi, hogy a szemből jövő autóst teljesen elvakítják, így rendkívüli mértékben balesetveszélyesek. Ebben az esetben sem érdemes próbálkoznunk a vizsgával, ilyen autó ugyanis semmilyen esetben nem állhat forgalomba. Miután megbizonyosodtunk a lámpák minőségéről és állapotáról, vessünk egy pillantást a karosszéria állapotára, melynek nagyon jónak kell lennie. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lehetnének kisebb karcolások, kopások vagy esetleg minimális horpadások magán az autó testén, hiszen ezek nem fogják negatív irányban befolyásolni a gépjármű műszaki próbatételét, de ha törött vagy nagy mértékben sérült elemek vannak a gépkocsin, ismét azt javasolnánk, hogy spóroljuk meg magunknak ezt az utat, nem érdemes próbálkozni, mielőtt ezek a gondok orvoslásra kerülnek.

A harmadik lépés, amit autószerelő nélkül megnézhetünk, az az abroncsok állapota. Ügyeljünk arra, hogy a gumik ne legyenek sérültek, ne legyenek repedezve, és ellenőrizzük le azt is, hogy a szálszakadás problémája nem lépett fel (ezt az abroncs felszínén látható, érezhető dudor jelzi). A törvény által megszabott minimális profilmélység 1,6 mm, viszont ez már tényleg életveszélyes lehet mondjuk egy téli úton, tehát mi azt javasolnánk, hogy ha a profilmélység már csak 3-4 milliméter, akkor érdemes elgondolkozni új gumik beszerzésén. Fontos a gumikról még megjegyezni, hogy a mintázat lehet eltérő, de egy tengelyen mindig ugyanolyan gumik legyenek, hiszen ez a megengedett. Továbbá ugyanolyan méretűnek kell lennie a guminak és a felninek, kivéve például sportkocsik esetében, ahol erre a gyári útmutató külön kitér. Vizsga előtt nézzük át az abroncsokban lévő nyomást, ezt egyébként nagyjából bármilyen benzinkúton megtehetjük, és valószínűleg segítenek is benne a benzinkút segítőkész munkatársai. Fontos, hogy legalább egy defektjavító készlettel rendelkezzünk, legfőképp akkor, ha nincs pótkerekünk, erre ugyanis nagy valószínűséggel oda fognak figyelni a vizsgáztató állomáson. Elsősegély dobozunk és zöld mellényünk legyen megtalálható a kocsi csomagtartójában, de reméljük, erre nem is kell külön kitérni, hiszen mindenkinél alapfelszereltség kell, hogy legyen, abban az esetben is elengedhetetlen, ha egy rendőr megállít.

Miután kívülről felszínesebben megvizsgáltuk a kocsink állapotát, szálljunk be, és nézzük meg közelebbről az utasteret. Itt fontos odafigyelnünk arra, hogy minden belső lámpa jól működjön, illetve az ülések rögzítésével ne legyen semmiféle gond. A biztonsági öveknek természetesen használható állapotban kell lenniük, külön nézzük át az összes övet és a csatlakozókat is. Nézzük meg (illetve hallgassuk meg, jobban mondva), hogy működik-e a duda, az ablaktörlő berendezés, és gondoskodjunk arról, hogy a szélvédő belülről páramentesíthető legyen. Bár valószínűleg ismerjük a saját autónkat, érdemes beindítani, tenni vele egy kört, mely során a további lényegi részekre is odafigyelünk: mind a váltó, mind a kuplung, de legfőképp a fék tökéletes állapotban kell, hogy legyen.

Természetesen ezeknek a házi ellenőrzéseknek az elvégzésével még semmi sem biztos, de óriási meglepetés már nem érhet minket a műszaki vizsgán. Érdemes ettől függetlenül egy előzetes átnézésre is elvinni a kocsit, hogy biztosra menjünk. Műszaki vizsgára valószínűleg senki nem szereti elvinni a kocsiját, ez is a tulajdonosi szerepkörhöz tartozó óriási nyűg, viszont sajnos kétévente kötelező. Így annak, aki használtautó vásárlásán töri a fejét, egy újabb költséget kell felírnia a listára, amivel időnként számolnia kell, viszont ebben az esetben viszonylag szerencsésnek mondható, hiszen, mint már említettük, a műszaki vizsgáztatás összege a legtöbb esetben elég kedvező.

Minden cikk

auto-kaufen

Autóvásárlás ideiglenes rendszámmal

Tanacsado · Autó jog
hero-unfall

A baleseti kártérítéssel járó pluszköltségek

Tanacsado · Autó jog
auto-kaufen

A német használtautó-vásárlás buktatói

Tanacsado · Autó jog
Kevesebb megjelenítése