Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Milyen a jó autómosó?

Az autómosás olyan szükséges dolog az autótulajdonos életében, mely kivételesen nem rossz, hanem élvezetes is. Szinte nincs is olyan ember, aki az autó mosását teherként élné meg, így egyre több autómosó nyílik szerte az országban.

A robbanásszerű bővülés magával hozta az autómosók színvonalának romlását, egyre többször találni olyan helyeket, ahol nem megfelelően mossák le a gépkocsikat. Fontos tehát ismerni, hogy milyen egy jó autómosó, s honnan lehet felismerni az autóra veszélyes helyeket.

A jó autómosó ismérvei

Ahogy az autók értéke növekszik, egyre fontosabb, hogy egy mosó ne csak jól tisztítson, de biztonságosan is tegye ezt. Kiemelten fontos, hogy a szennyeződések eltávolítása során ne sérüljön meg a gépjármű fényezése, s ne szenvedjenek kárt a kiálló autórészek sem.

A mosás megkezdésekor előmosással történik az olyan makacs szennyeződések feloldása, mint például a rászáradt bogarak vagy az úttestről felverődő olajos réteg. A nagynyomású vízpermettel működő berendezés hatékonyan távolítja el ezeket az anyagokat, miközben nem okoz kárt az autóban.

Természetesen nemcsak az autó kasznija szorul tisztításra, hanem a jármű más részei is. Egy jó autómosó arról ismerhető fel, hogy teljeskörű szolgáltatást nyújt, minden járműrészt megtisztítva.A felnik mosása és ápolása különös gondot igényel, hiszen egyre elterjedtebbek az olyan speciális felnik, melyek nem acélból készülnek, és tartalmazzák a gyártó logóját is. Ezek értékükben már megközelítik a prémium gumiabroncsok árát, így kiemelten fontos a szakszerű mosási mód választása.

Az autó gumifelületeit is megfelelően kell ápolni, így előzhető meg, hogy az anyagok károsodjanak, kirepedjenek. A választott tisztítószer kiválasztása is szakértőt igényel, mivel ezek gyakran olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek nem alkalmazhatók gumi felületeken.

A legtöbb autómosóban választható valamilyen viaszos program is. A viasz megfelelően felhasználva védi a járművet a makacs szennyeződések megtapadásától, taszítja a vizet és védi az autót az apróbb sérülésektől. A viaszt viszont szakszerű módon kell felvinni, majd polírozni, ellenkező esetben az anyag csúnya foltokban ül ki a kaszni felületén.

Egyéb szolgáltatások egy autómosóban

Ahogy a piac fejlődött, az autómosók egyre több és több szolgáltatást építettek be a kínálatukba. A belső tisztítás mára külön munkafolyamattá vált, számos részfeladattal.

A kárpittisztítás nagy teljesítményű porszívóval és kefékkel történik, így eltávolítható az a por és más szennyeződés is, ami a kárpit mélyebb részeibe szorult. Egy jó kárpittisztítás során a felfrissült felület nemcsak tiszta, hanem jó illatú és száraz is marad. Bár kevesebb szó esik róla, ilyenkor eltávolításra kerülnek a poratkák is, melyek könnyen allergiát okozhatnak.

Viszonylag új szolgáltatás az ózonos utastér-fertőtlenítés, ezzel az autó belsejében megtelepedő vírusokkal és baktériumokkal lehet hatásosan felvenni a harcot. Főleg akkor keresett a hasonló szolgáltatás, amikor az autót valamilyen fontos eseményen, élethelyzetben használják, vagy el szeretnék adni.

Környezetvédelem

Az autómosók megjelenésekor még egyáltalán nem volt szempont a környezetvédelem, mely mára azonban elsődleges fontosságúvá lépett elő. Egy jó autómosó esetében már nem elég, hogy a legkorszerűbb anyagokat használja és ügyel a megfelelő autókezelésre, gondot kell viselnie a környezetre is.

A megfelelő működtetésre szigorú EU-s és nemzeti előírások vonatkoznak, melyet minden üzemeltetőnek be kell tartania. Ide tartozik a felhasznált anyagok és a keletkező szennyvíz megfelelő kezelése.

Egy modern autómosó kevés vizet használ, de azt nagyon hatékonyan teszi. Az elhasznált folyadék legnagyobb része közvetlenül a gépjárműre kerül, s nem locsolják el. A keletkező használt mosóvizet pedig ártalmatlanítják, adott esetben pedig egy részét újra is hasznosítják. Az ilyen minősített folyamatok sokkal kevésbé terhelik meg a környezetet, mint az otthoni autómosás.

Autómosási 1X1

A kiváló felszerelés és a környezettudatos viselkedés azonban mit sem ér, ha az autómosás 1X1-e nincs betartva, azaz nem megfelelő a mosási technológia.

A járműveket először minden oldalról alaposan be kell nedvesíteni, ez az előmosás kellően fellazítja a gépkocsira tapadt szennyeződéseket. Az előnedvesítés időtartama nagyban függ a szennyezettségi foktól: ha túl sok bogárnyom található a felületen, vagy a járművet olajos réteg fedi, tovább kell áztatni.

A nem túl gyors előáztatás azért is fontos, mert a magasnyomású vízsugarat a legtöbbször mikroszemcsés tisztító porral dúsítják. Ennek pedig kell egy kis idő, míg ki tudja fejteni a hatását, így a kapkodás rontja a mosás minőségét.

A vízsugár megfelelő adagolása egyben védi a karosszéria fényezését, az oldott mosóanyag ugyanis a vízmolekulákhoz kötődik. A nem túl telített mosófolyadékkal elérhetjük, hogy a kocsi felületét borító lakk még minimálisan se sérüljön meg.

Az öblítési folyamat szakszerű elvégzésével pedig elkerülhető, hogy a mosás után a felület foltos maradjon, s így cseppmentesen száradjon meg.

Alternatív autómosók

A technológia fejlődésével újabb és újabb vívmányok próbálják megújítani az autómosás jól bevált módszereit. Ezek lényegesebb drágábbak, mint a hagyományos víz és tisztítószer kombináció, de általában rendelkeznek valamilyen plusz dologgal, amely indokolhatja a magasabb árfekvést.

Az ózonos tisztításkor ózont használnak fel. Az oxigént általában belélegezhető gázként ismerjük, ahol két oxigénatom kapcsolódik egymáshoz. A légkör felsőbb rétegeiben azonban létrejön az oxigén olyan módosulása is, ahol három oxigénatom kapcsolódik egymáshoz, ez az ózon. Az ipari felhasználású ózont természetesen nem a légkörből gyűjtik be, hanem mesterségesen állítják elő.

A tisztítás során egy készülék ózont generál, ezt vezetik be a gépjárműbe. Ott az oxigén harmadik atomja hozzákapcsolódik a szagokhoz, vírusokhoz és kórokozókhoz, s oxidálja, ezáltal elpusztítja azokat. Az ózon a penész és a dohányzás okozta kellemetlen szagok ellen is hatékony, bár súlyosan szennyezett felületek tisztításához akár hosszabb időre is szükség lehet.

Bár az ózon mérgező, de rendkívül hamar elbomlik, és a háromatomos oxigénváltozat egyszerű kétatomos oxigéngázzá áll össze. Megfelelő alkalmazása így veszélytelen, környezetbarát és semmilyen káros anyag nem marad vissza utána.

Egy szintén újabb technológia a nanotechnológiás autómosó, mely nem használ vizet a gépjármű megtisztításához. Ilyenkor vékony rétegben tisztítószert visznek fel a felületre, ahol a szer molekulái körbeveszik a szennyeződést. A következő lépésben puha kendővel eltávolítják a szennyeződést, így az autó tisztává válik.

Az ilyen autómosó magasabb áron kínálja a szolgáltatásait, de a megspórolt vízmennyiség miatt kedvelt lehet a környezettudatos vásárlók körében.

Bár nem vízmentes, de létezik olyan mosási technológia is, ahol a felhasznált víz mennyisége pár literre szorítható le. Ez szintén nagy méretű megtakarítás a kézi mosás kb. 80 literes, illetve a gépi mosás kb. 200 literes vízfelhasználásához képest.

Ilyenkor csak annyi vizet spriccelnek a gépjármű felületére, hogy az még ne folyjon meg, de már fellazítsa a szennyeződéseket. Szintén mikroszálas törlőkendőkkel törlik tisztára az autót, majd az elkoszolódott kendőket egy zárt gyűjtőtartályos mosogatóban mossák el. A szennyvizet itt is elkülönítetten, az előírásoknak megfelelően kezelik.

Minden cikk

cleaning-1837331 1920

Karosszériaápolás polírozással

Tanacsado · Autóápolás
cleaning-1837331 1920

Autófényezés napjainkban

Tanacsado · Autóápolás
cleaning-1837331 1920

Szélvédők és ablakok fóliázása

Tanacsado · Autóápolás
Kevesebb megjelenítése