Ugrás a tartalomra

Belső értékek

A szép külső nem minden, fontosak a belső értékek is! Nincs ez máshogy a kocsinkkal sem. Járműveink beltere egyre fontosabbá válik napjaink során. Már nem csak a külső fémburkolat adja meg az autónk tartását, tekintélyét, hanem a vezetőfülke kialakítása is.

Ez magában foglalja a műszerfal kialakítását, mely rendkívül változatossá vált az utóbbi húsz-harminc évben. A ma már hétköznapinak számító kijelzők, tágas rakodóterek, különféle színű kárpit borítások még szinte elképzelhetetlenek voltak a 80-as, 90-es években. Sokat fejlődött a tudomány és ezzel együtt a szakma is. Az autókárpitozás ma már kihagyhatatlan része a gépjárműhasználók életének.

Anyagválasztás

Nagyon fontos hogy a kocsinkba megfelelő minőségű kárpitot válasszunk, főleg ha az ülésről van szó, mely a legnagyobb igénybevételnek van kitéve. Bár gyártók mindig törekednek gyárilag is jó minőségű üléshuzatokkal piacra dobni a járműveiket, pár év használat után azonban gyakran kénytelenek vagyunk felkeresni egy autókárpitost, akinek az első kérdése a használni kívánt anyag lesz. A választék pedig nem is olyan kicsi és egyszerű, mint gondolnánk.

Textil

A szövethuzatok a legelterjedtebbek, és ez nem csak a kedvező áruk miatt van így. Rengeteg előnnyel jár, ha textilkárpit van üléseinken.

 • Kényelem: Ha az ember több száz kilométert vezet naponta, sokat számít mennyire kényelmesen teszi azt. A textilkárpitos ülések puhák, mintha csak az otthoni fotelben ülnénk. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy mennyire tart meg minket az ülés, mennyire süpped be, és hogy csúszkálunk-e benne kanyar közben.
 • Tisztíthatóság: Sok esetben könnyebb tisztítani egy textil kárpitot. Elég csak kiporszívózni időnként, esetleg elvinni egy gőztisztításra, de akár házilag is lehúzható és kimosható.
 • Hőfelvétel: A szövet huzatok lassabban melegszenek fel a nyári napokon, és az UV sugárzás se kártékony rájuk annyira, mint mondjuk a bőr kárpit esetén. Arról nem is beszélve, hogy nem ragadunk hozzá a melegben, és nem fagyaszt le minket teljesen télen, mint mondjuk egy bőrülés, melynek hőleadása és -felvétele is sokkal kényesebb.
 • Ár: A már fent említett anyagi tényező sokszor döntő lehet egy ilyen kérdésben, hisz a szövetkárpitnak mind a vételára, mind a karbantartása és a javítása is olcsóbb, mint a bőrből készült vetélytársainak.
 • Morál: A vegetarianizmus népszerűségének növekedése miatt gyakori, hogy a vásárlók, gondolván az állatok életére, a bűntudatmentes textilborítást választják. Ennek kapcsán számos luxus kategóriás autóba is választhatóak a műbőr kárpitok.

Bőr

Az elegáns, drága autók az esetek nagy többségében bőrkárpittal rendelkeznek, ez úgymond már presztízs kérdése gyakran. Bár a bőrülésekért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, a magasabb árért kapott eredmény kárpótolni fog minket.

 • Státusz: Legyen szó egy bőrkabátról, a cégvezető bőrfoteljéről vagy pedig az autónk üléseiről, a bőr mindig azt sugározza tulajdonosáról, hogy jól megy a sora.
 • Tisztíthatóság: A legtöbb foltot, szennyeződést egyszerűen le lehet törölni a bőrkárpitról. Ellentétben a textillel, amit bár könnyebb levenni és kimosni, de a szöveten átszivároghat a szennyeződés egyenesen az ülés szivacsába, melyet csak komoly munka árán lehet kitisztítani, ha egyáltalán ki lehet.
 • Szag: Mindenki tudja, mire gondolunk, amikor a bőr egyedi illatáról beszélünk. A bőrnek, részben azoknak a kémiai szereknek köszönhetően, melyekbe készítése alatt áztatták, kellemes, „új” illata van. Míg a textil hajlamos magában tartani a kellemetlen szagokat, ez aligha jellemző a bőrre.
 • Allergia: Az autónk sajnos komoly problémát okozhat, ha esetleg allergiásak vagy netalán asztmásak vagyunk. Mivel a kocsink ajtaja rendszeresen nyitódik-záródik, rengeteg por és pollen kerül az utastérbe. Bőr üléseinket egyszerűen tisztára tudjuk törölni, ezzel rögtön megoldva a problémát.

Autókárpitos szolgáltatások

Miután kiválasztottuk az adott anyagot, amivel szeretnénk, ha dolgozna az adott szakember, akkor már csak a felületet kell meghatároznunk. Kocsink belső terét számos helyen kárpit borítja, amikkel akad bőven dolga az autókárpitosnak, még ha nincs is szó komplett belső kárpitozásról.

Mivel fordulhatunk egy autókárpitoshoz?

 • Ülések. Üléseink vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve, így a sérülések nagy része is ezeket érinti. A textilülések könnyen elszakadhatnak, és megvarrásuk gondot jelenthet, ha az embernek nincs jártassága a kárpitozásban. A bőrülések pedig elöregednek, ha nem fordítunk kellő figyelmet az ápolásukra. Így javításuk elkerülhetetlen, ha már hosszabb ideje használjuk autónkat. Ilyen esetekben lehetőség van az autó bőrkárpitjának teljes cseréjére, részleges kárpitjavításra, esetleg bőrfestésre. A kárpit mellett gyakran az ülések szivacsát is javítani kell, melyek az idő folyamán kipuhulhatnak, vagy a magába szívott nedvesség miatt idővel elporladhatnak, így mindennapi használatuk kényelmetlenné válhat.
 • Tetőkárpit. A tetőkárpit ragasztása gyakran elenged, mivel az autók többségénél ez egy vékony szivacsra ragasztott szövetanyag, amit a szivacsos oldalával ragasztanak a tetőtálcára. A szöveten gyakran átszivárog a levegő páratartalma, melyet a szivacs magába szív, és mint az üléseknél, itt is elporladhat az anyag. Emiatt a szövet megereszkedik és belóg az utastérbe. Ez még balesetveszélyes is lehet, ha belóg a visszapillantó látómezejébe. Ezt házilag csak ideiglenesen lehet visszaragasztani, és ezzel sem oldjuk meg a probléma forrását, hisz máshol is leválhat a szövet. Általában csak a komplett tetőkárpitozás, azaz a tetőkárpit cseréje jelent korrekt és hosszú távú megoldást.
 • Ajtókárpit. Az ajtókárpit nincs akkora használatnak kitéve, mint mondjuk az ülések, de a benne található szivacsozás miatt itt is gyakori a szivacsos betét elöregedése és elválása az ajtóbetéttől. Ennek szakszerű javítása az ajtópanel eltávolításával jár, ami a legtöbb esetben aprólékos és időigényes munka, hisz a bontáshoz minden, az ajtópanelban megtalálható mechanikát ki kell szerelni (ablakemelők, kilincsek, hamutartók).
 • Kormány bőrözés. A tenyerünkkel koptatjuk el leghamarabban a kormányborítást. Ha szinte mindig ugyanazon a ponton érintjük a volánt, az tönkretesz bármilyen anyagot. A bőrözés a legtöbb esetben nélkülözhető, viszont a bőrborítású kormányok bizonyítottan sokat hozzáadnak pszichésen a komfortérzethez. Illetve remekül feldobják az autónk belső terét.
 • Ülésfűtés beszerelése. Nem gondolnánk rá elsőre, de az autókárpitosok a legtöbb esetben az ülésfűtés beépítését is vállalják. Ez a művelet az ülések kiszerelésével és a gyári kárpit eltávolításával jár. Ilyenkor lehetőség van a kárpithibák javítására és a szivacs felújítására is.

Egyéb szolgáltatások:

 • Utastér autókárpitozás, kárpit javítás, pótlás és teljes körű felújítás
 • Műszerfal bőrborítás
 • Váltógomb, váltóharang, váltószoknya készítés
 • Ülésszélek, combtámaszok, könyöklők és fejtámlák javítása
 • Utastéri autószőnyeg javítása, pótlása, valamint új szőnyegek készítése

Az autókárpitozást könnyű elkerülni, ha rendszeresen odafigyelünk gépjárművünk karbantartására. Viszont ha mégis úgy alakul, hogy segítségre van szükségünk, mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő szakembert válasszuk.

Minden cikk

Téligumi – ezeket kell tudni a legfontosabb téli kiegészítőről

Tanacsado · Autóipari technológia

A nyári gumiról bővebben – avagy autós teendők, ha beköszönt a tavasz

Tanacsado · Autóipari technológia

K kategóriás jogosítvány

Tanacsado · Autóipari technológia
Kevesebb megjelenítése