Ugrás a tartalomra

Mit jelentenek a jogosítvány kategóriák?

A jogosítvány szükséges feltétele a gépjármű vezetésének, a különféle járműtípusok azonban különféle jogosítvány típusokkal vezethetők. Ezek szabályozzák a megadott jogosultságokat, s a megszerzésükhöz is eltérő feltételeknek kell megfelelni.

Motoros jogosítvány kategóriák

A motor a vezetés belépő szintje, amelyet szintén több kategóriára osztottak. Így külön jogosítvány jár a segédmotoros kerékpárok vezetőinek, s megint külön a nagymotorosok számára. A motorokra vonatkozó engedélyeket nagy A betűvel jelölik.

Az A kategóriás jogosítvány bármilyen motortípus vezetését engedi, a jogosult személynek 23,5 évesnél idősebbnek kell lennie a megszerzéséhez. Azok a motorosok, akik már legalább 2 éve rendelkeznek A2-es jogsival, s elmúltak 20 évesek, kedvezményezettként szintén megkaphatják ezt a típusú vezetői engedélyt.

Az A1 jogosítvány megszerzéséhez legalább 15,5 évesnek kell lenni, s tekintettel az alacsony életkorra, a jogalkotó a vezethető motorok körét is szabályozta. Ezzel a jogosítvány típussal nem vezethető 125 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú, illetve 11 kW teljesítményűnél erősebb motor. Az engedély a négykerekű quadokra is érvényes, ezeknél szintén a fent megadott űrtartalom- és teljesítménykorlátok érvényesek.

Az A2 jogsi már 17,5 évesen kiváltható, s a nagyobb motorokra vonatkozik. Itt már 35 kW az engedélyezett motorteljesítmény, így az ilyen motorok és quadok vezetése is engedélyezett.

Az A1/B vagy ismertebb nevén a B125-ös jogosítvány egy speciális változat, hiszen ugyanazok a korlátok vonatkoznak rá, mint az A1 kategóriánál. Ezzel az engedéllyel nem vezethető 125 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú vagy 11 kW teljesítményűnél erősebb motor vagy quad. Csupán azért kapott külön nevet a jogosítvány kategória, mivel a tanfolyamának anyaga eltér az A1 tanfolyamétól.

Az AM jogosítvány szintén már 15,5 éves kortól igényelhető, s a korlátozásokat betartva felhasználható bármilyen két-, három- vagy négykerekű jármű vezetésére. A kategória korlátozásai közé tartozik, hogy nem vezethető vele 50 köbcentinél nagyobb hengerűrtartamú jármű, a jármű teljesítménye nem lehet több 4 kW-nál, maximális sebessége nem lehet gyorsabb 45 km/h-nál, és tömege nem haladhatja meg a 350 kg-ot.

Autó- és tehergépjármű jogosítvány kategóriák

A B jogosítvány az egyik legelterjedtebb típus, gyakran hívják gépkocsi jogsinak, pedig a vezethető járművek köre ennél jóval szélesebb. Az ilyen jogosítvány megszerzéséhez a betöltött 17. életév szükséges, s minden olyan gépjárműhöz felhasználható, mely akár személy-, akár tehergépkocsiként könnyebb 3500 kg-nál, s a vezetővel együtt maximum 9 ülőhellyel rendelkezik.

A B jogsival vezethető járműszerelvény is, ekkor a fent megadott maximális paraméterekkel rendelkező járműhöz egy maximum 750 kg össztömegű pótkocsi is csatlakoztatható. Amennyiben a pótkocsi ennél nehezebb, akkor az a gumiszabály lép életbe, mely szerint a pótkocsi nem lehet nehezebb az azt vontató járműnél, és az együttes tömegük nem haladhatja meg a 3500 kg-ot.

Ez a jogosítvány kategória szintén alkalmas a mezőgazdasági vontatók vezetésére, ezekhez könnyű pótkocsi is csatolható. A törvény szerint lassú járműnek minősülő gépjármű vezethető vele, ehhez már nehéz pótkocsi csatlakoztatása is megengedett. Az állati erővel meghajtott járművekhez is elegendő a B-s jogosítvány, s a motoroknál, quadoknál és mopedautóknál is felhasználható. Utóbbiaknál a törvényalkotó meghúzott egy határt, amely felett már nagymotoros jogosítvány kell, ez a maximum 50 köbcentiméteres hengerűrtartalom és a maximum 40 km/h-ás végsebesség.

A C jogosítvány főleg a tehergépjárművek vezetésére használható, kiváltásának szigorúbb feltételei vannak. Az ilyen vezetői engedélyt kiváltani tervező személynek legalább 18 évesnek kell lennie, de a 21. életév betöltéséig az engedély kizárólag belföldön használható. A jelentkezőnek rendelkeznie kell már B kategóriás jogosítvánnyal is.

A vezethető járművek körébe tartoznak az olyan gépkocsik, melyek tömege nagyobb 3500 kg-nál, illetve az olyan gépkocsi- és pótkocsi szerelvények, melyek együttes tömege haladja meg ezt a határt. A jogosítvány nem használható fel autóbusz vagy trolibusz vezetésére.

A D jogosítvány jogosít fel a buszok és a hozzájuk csatolt utánfutókat tartalmazó szerelvények vezetésére, s megszerzésének feltételei még szigorúbbak. Az előfeltételek közé tartozik az érvényes B és C típusú jogosítvány, illetve a 21 éves kor megléte. 24 éves korig csak belföldön használható.

A D jogsi egy speciális változata a fegyveres D jogosítvány, ennek megszerzéséhez a jelentkezőnek legalább 18 évesnek és a fegyveres erők hivatásos tagjának kell lennie. A megszerzett engedély speciálisan katonai buszok vezetésére jogosít fel, csak belföldön.

Az E jogosítvány kategória csak egy másik jogosítvány kombinációjaként adható ki, önmagában nem értelmezhető. Nehéz pótkocsi vezetését teszi lehetővé, az alap jogosítványkategória kiterjesztésével. Ennek megfelelően a B+E kategória esetén a B jogosítványnál felsorolt gépjárművel vontatható a nehéz pótkocsi, C+E kategóriánál a C jogosítványnál, illetve a D+E kategóriával a D jogosítványál meghatározott járművek mögé csatolható a nehéz pótkocsi.

Speciális jogosítvány kategóriák

A motor-, személygépkocsi-, teherautó- és busz jogosítvány kategóriák mellett létezik néhány kevésbé ismert és ritkábban használt jogosítvány kategória is. Bár nem jogosítanak fel gépkocsi vezetésére, ezek megszerzése jelentősen olcsóbb, s meglétük sokszor megfelel az elvégzendő feladatnak.

A K jogosítvány kerti traktorok vezetésére jogosít fel, illetve az állati erővel vontatott járművek hajtásához is ilyen jogosítvány szükséges. A T jogsival akár két nehéz pótkocsi is csatlakoztatható a mezőgazdasági vontató mögé vagy csak egy, ha lassú járműről van szó. Ez a kategória is feljogosít a K jogsinál megemlített kerti traktorok és állati erővel hajtott járművek vezetésére.

A TR jogosítvány magában foglalja a T és K jogosítványokkal vezethető járművek körét, azokat kiegészítve még a trolibuszokkal. Ezek a járművek olyan speciális vezetői készségeket igényelnek, hogy külön jogosítvány kategóriát hoztak létre a használatukhoz. Szintén speciális kategória a V jogosítvány, mely a villamosok vezetéséhez szükséges. A V jogsi feljogosít a kerti traktorok és állati erővel vontatott járművek vezetésére is.

Vizsgák

Minden jogosítvány kategória feltétele a megfelelő egészségügyi alkalmasság és a biztonságos közlekedés feltételeinek való megfelelés. Szintén nem adható ki jogosítvány olyan személyek számára, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel.

A jogosítványok megszerzéséhez a Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó tanfolyam elvégzése, és a megszerzett ismeretekből tartott vizsga teljesítése szükséges. Ezt a vizsgát csak egyszer kell letenni, az később érvényes lesz az összes további jogosítvány kategóriánál is.

A vezetéshez elsajátítandó ismereteket elméleti és gyakorlati feladatokra bontották. Az elméleti ismeretek magukban foglalják a KRESZ előírásait, a vezetéstechnikai megoldásokat és a gépjárműismereti tananyagot. Az elméleti oktatást vizsga zárja, ahol a tanulók számítógépen adhatnak számot tudásukról. Ennek sikeressége után kezdhető meg a gyakorlati oktatás.

A gyakorlati ismeretek megtanulása vezetéssel, a választott jogosítvány kategóriának megfelelő járművön történik. A gyakorlati vizsgára bocsáthatóság feltétele a biztonságos és önálló vezetési ismeretek elsajátítása. Ezekről a tanuló a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett vizsgán ad számot, melynek sikeressége esetén kiváltható a megfelelő jogosítvány kategória.

Minden cikk

Téligumi – ezeket kell tudni a legfontosabb téli kiegészítőről

Tanacsado · Autóipari technológia

A nyári gumiról bővebben – avagy autós teendők, ha beköszönt a tavasz

Tanacsado · Autóipari technológia

Belső értékek

Tanacsado · Autóipari technológia
Kevesebb megjelenítése