Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Az alkoholtesztről és annak menetéről

Valószínűleg a legtöbb ember került már olyan helyzetbe, hogy szívesen meginna pénteken, munka után egy sört indulás előtt a kollegákkal, vagy esetleg egy koncertre készülnek, és neki kell vezetnie, míg a többiek vígan fogyasztanak.

A kísértés sokszor ott van, de ellen kell állni, mert ha balesetet nem is okoz a késleltetett reakcióidő és egyéb olyan tünetek, amit az alkohol fogyasztása okoz, akkor is belefuthatunk egy igazoltatásba, ahol aztán a törvény szigorú keze könyörtelenül csap le az ittas vezetőre akkor is, ha csupán igen keveset fogyasztott az illető.

Az alkoholteszt menete

Megyünk az úton annak tudatában, hogy fogyasztottunk némi alkoholt és egyszer csak meglátjuk az egyenruhában minket leállásra intő rendőri szervet, majd érezzük, hogy probléma van. Ilyenkor az alkoholt fogyasztott ember sokszor próbál görcsösen természetesen viselkedni, ami igen feltűnő lehet egy tapasztalt rendőr szemében. Persze ha szerencsés a sofőr, akkor csak ellenőrzik az autót és az okmányokat, de könnyen előfordulhat az is, hogy a járművezető alkoholfogyasztása sem marad ki az ellenőrzés alól. Mivel hazánkban zéró tolerancia van, ezért a józansági teszt azonnal kimarad – ahol szemrevételezéssel és egyéb egyszerű feladatokkal mérlegeli az intézkedő szerv a sofőr józanságát – és kezdődhet a szondáztatás. Ha a szonda pozitív eredményt jelez, akkor már jön is a bírság és a büntetőpont kiszabása az alkoholfogyasztás mértékének megfelelően. Fellebbezésre is van lehetőség, ha úgy érezzük, hogy a szonda hibásan állapította meg az alkoholfogyasztást. Ilyenkor vérvizsgálattal pontosabban kimutatható az alkohol. Ez a mérés pontosabb, de fizetős, és ha a sofőr ezen a teszten is megbukik, akkor ennek a költségeit is neki kell fizetnie. Természetesen ezek ritka esetek és általában a szondáztatásnál megáll a protokoll, ahol szigorúan elbírálják az ügyet, ha kimutatják a fogyasztást.

0,8 ezrelékes véralkoholszint elérése és annak meghaladása esetén a sofőr bűncselekményt követ el, aminek szankciói igen súlyosak. Ezen érték alatti, de kimutatható mértékű véralkoholszint esetén a sofőr szabálysértést követ el, viszont itt is nagy számú büntetőpontot, és akár 200 000-300 000 forint közötti pénzbírságot is kaphat. Sok vitát kelt az is, hogy a zéró tolerancia a hibás, hiszen bizonyos édességek és ételek után is kimutatható a fogyasztás, ami sokak szerint igazságtalan. Érdemes nagyon odafigyelni ezekre, és alapvetően az alkoholfogyasztásra. Ha nem vagyunk tisztában az alkohol lebomlási idejével, akkor érdemes keresni az interneten egy kalkulátort, ami elég jól kiszámolja, hogy az általunk fogyasztott alkoholt a szervezetünk mikorra képes feldolgozni.

Annak idején még sokan képesek voltak becsapni a kémiai elven működő alkoholszondákat, ezeket azonban az elmúlt években felváltotta a digitális készülék, ami sokkal pontosabb és hosszútávon költséghatékonyabb, bár ez sem 100 %-ban tévedhetetlen. A sofőr részéről a legjobb módszer az időben történő odafigyelés.

Minden cikk

All Engine oil quality levels - differences

Motorolajok minőségi besorolása

Tanacsado · Autójavítás
All calculator for traffic-violent-pionts

A büntetőpontos rendszerről

Tanacsado · Autójavítás
All section control in Germany - things to know

A járművezetői büntetőpontok elévüléséről

Tanacsado · Autójavítás
Kevesebb megjelenítése