Kezdőoldal

Új autó vásárlásakor felmerülő biztonsági kérdések

Mostanában:

Mostanában az AutoScout24 nevében írt e-mailek jelentek meg, melyekben az állítólagosan a cég által végzett ellenőrzések eredményeit közlik. Az e-mail valójában nem az AutoScout24-től jön, ez megtévesztés! Az AutoScout24 gépjárművek adásvételére szakosodott internetes felület, és nem kezeskedhet a hirdetések tartalmának pontosságáért: ezért egyedül a hirdetés feladója viseli a felelősséget. Ráadásul az AutoScout24 nem ellenőrzi le a hirdetett járműveket, és nem tesz rájuk vonatkozóan ajánlásokat. Amennyiben további kérdése merül fel, kérem, közvetlenül az info@autoscout24.com e-mailcímre írjon!


Az internetes járműkeresés gyors és egyszerű, ekképpen találhat rá a lehető leggyorsabban és a lehető legkedvezőbb áron álmai járművére. Sajnos azonban néhány rosszindulatú felhasználó a maga javára akarja fordítani ezt a nagyszerű lehetőséget. Olyan megtévesztési technikákat fejlesztettek ki, amelyeknek a gyanútlan vevők és eladók könnyen bedőlhetnek.

Ezek a csapdák azonban néhány egyszerű szabály betartásával könnyen elkerülhetőek. Egynémely trükköt már jól ismerhetünk az újsághirdetésekből is: baleseti kár eltitkolása, mérőműszerek manipulálása, valótlan adat az előző tulajdonosok számáról, hamis papírok, stb.

Az interneten megjelenő új trükkök pedig néhány szóban összefoglalhatók:

 • adatlopás úgynevezett phishing e-mailekkel (adathalászat)
 • előrefizetést (csekk, átutalás vagy Western Union) kihasználó pénzügyi csalás
 • költséges telefonhívások

ADATLOPÁS

Egy ismert cég nevében hamis e-mail érkezik, amelyben felszólítják, hogy kattintson egy linkre. A link egy hamis honlapra irányít, ahol aztán személyes és bizalmas adatokat kell megadni, mint pl. felhasználónév és jelszó.

Az adathalász e-maileket a következőkről lehet felismerni:

 • Az e-mailben bizalmas adatok megadására vagy egy közvetlen link követésére szólítják fel.
 • A hamis e-mailek gyakran számos nyelvtani és helyesírási hibát tartalmaznak.
 • Az adatokat adatvesztés veszélyére hivatkozva vagy biztonsági ellenőrzés ürügyén kérik sürgősen.

Így lehet kivédeni az adathalászatot:

 • Gyanakodjon, ha a fent említett pontokra vonatkozóan kéretlen e-mailt kap!
 • Ne kattintson a linkre, és ne töltse le a csatolmányokat!
 • Ne adjon meg bizalmas adatokat!

Az AutoScout24 soha nem küld adatok megadására vagy csatolmányok megnyitására felszólító kéretlen e-mailt.

Amennyiben nem biztos benne, hogy az e-mailt valóban az AutoScout24-től kapta-e, vagy biztosan hamis e-mail kapott az AutoScout24 nevében, kérjük, lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal.

PÉNZÜGYI CSALÁS

1. „Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”

Amennyiben olyan ajánlattal találkozik, amely jóval a piaci ár alatt kínál egy járművet, feltétlenül ellenőrizze le alaposan, és szükség esetén vigye magával egy ismerősét is. Ne foglalkozzon olyan hirdetéssel, amelyben egy sportkocsit 20, 30 vagy akár 50 százalékkal a piaci ár alatt kínálnak! A tulajdonosok tisztában vannak járművük értékével, akkor is, ha az interneten hirdetik. Ezért fontos, hogy minden ajánlatot hasonlítson össze online más, hasonló ajánlatokkal. Használja Schwacke járműértékelő eszközünket az egyes járművek piaci értékének meghatározásához!

„Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?” – Általában nem is az!

2. Soha ne vásároljon látatlanban!

Az autóvásárlás nyílt ügylet, nincs helye titkolózásnak. Potenciális vásárlóként soha ne fizessen azelőtt, hogy megnézte volna, mit vesz meg (lásd alább). Mivel az eladót egyáltalán nem ismeri, fontos, hogy vásárlás előtt alaposan vizsgálja át a járművet, és vigye el tesztvezetésre. Több millió forintot fog kifizetni, ezért győzödjön meg róla, hogy az adott jármű valóban megéri az árát. Ne feledje, jogilag csak akkor válik tulajdonossá, amikor megkapta a jármű (eredeti!) papírjait és a slusszkulcsát.

3. Soha ne fizessen előleget!

Bármelyik komoly gépjármű-kereskedő megmondhatja, hogy egy autó lefoglalásához nem szükséges előleget fizetni. Nem ismeri azt, akinek az előleget fizeti, és lehet, hogy az illető meglép a pénzével, esetleg a szóban forgó jármű nem is létezik.

4. Ragaszkodjon a készpénzes fizetéshez!

Kerülje a készpénzmentes fizetési módokat. A Western Union és a MoneyGram pénzátutalási rendszerét nem a standard fizetési műveletekre találták ki. Befizetőként nem áll módjában ellenőrizni a fogadó felet, és a bank sem biztosít semmiféle garanciát. Ugyanez vonatkozik a csekkel fizetésre banki átutalással való visszatérítés esetén: Európában akár több hét is eltelhet, mire kiderül, hogy nem fogadják el a csekket. A bankok ezzel szemben sem tudnak védelmet nyújtani. Csak a készpénzben bízzon!

5. Soha ne vásároljon papírok nélkül!

Járművásárláskor mindig ragaszkodjon az alábbi dokumentumokhoz:

 • A tulajdonos/eladó személyi igazolványa. Ellenőrizze a nevet a személyin és a jármű papírjain, valamint a fotót is.
 • Törzskönyv és forgalmi engedély. Egyeztesse a rajtuk álló alvázszámot a motortérben találhatóval.
 • Írásos adásvételi szerződés. Enélkül nem tud majd a későbbiekben semmilyen jogi lépést tenni (pl. a mérőműszerek manipulálása vagy baleseti kár eltitkolása miatt).

6. Vagyona Önnél van a legjobb kezekben!

Előfordulhat, hogy egyes gyanús eladók letét elhelyezését javasolják egy független harmadik félnél (escrow), esetleg épp az AutoScout24-en keresztül, de az AutoScout24 és MotoScout24 nem kínál ilyen szolgáltatást!

Továbbá nem létezik AutoScout24 kereskedés sem, amint azt néhány megtévesztő e-mail állítja!

Sok munkatársunk dolgozik a hirdetések megbízhatóságának ellenőrzésén, ennek ellenére nem állíthatjuk száz százalékos biztonsággal, hogy egyetlen gyanús hirdetés sem kerül fel.

Ezért is kérjük Önöket, hogy ha ilyen hirdetéssel találkoznak, jelentsék be nekünk. Ezt könnyen és biztonságosan megtehetik a minden hirdetési oldalon megtalálható online űrlapon.

Hogy álmai autójának vagy motorjának megvásárlása ne váljon rémálommá, kérjük, tartsa be az alábbi néhány egyszerű szabályt:

Szánjon időt az árak összehasonlítására. Ezt könnyen és gyorsan megteheti online a Schwacke járműértékelő eszközünk segítségével.

A jármű megtekintésére és a tesztvezetésre vigyen magával egy hozzáértő ismerőst is. Egy barát objektív véleménye lehűtheti a lelkesedését. Autót vagy motort vásárolni ésszel, és nem szívvel kell.

Csak akkor fizessen, amikor már Önnél van minden szükséges dokumentum és a slusszkulcs, és aláírták az adásvételi szerződést.

7. Ne fogadjon el ajánlatot ügynököktől!

Miután feltette a hirdetését, elképzelhető, hogy SMS-t vagy e-mailt kap, melyben arra kérik, vegye fel a kapcsolatot egy (általában külföldi székhelyű) marketingcéggel. Azt állítják, hogy vannak érdeklődő vevőik, és ügynökségi díjat kérnek. Ez 59-119 euró közötti összeg lehet, de nem adnak írásos garanciát arra, hogy valóban hoznak érdeklődőt. Sokszor egy ismert internetes piactér nevében küldik az e-mailt, vagy azt állítják, hogy a szolgáltatásukat az ADAC is javasolja.

Ez egy kétes üzleti gyakorlat, sőt, sokszor egyszerű átverés: a cég nem is létezik, a honlapcímük és e-mailcímük mögött pedig nem áll semmi. Ennek az „ügynökségi átverésnek” három típusa is van:

Szerződés/ Számla követi a telefonhívást

 • Ha felhívja a megadott számot, szóbeli ígéretet tesznek egy potenciális vevőre. A közvetítőszolgáltatás igénybevételéhez hozzájáruló eladók néhány nap múlva számlát kapnak az ügynökségi díjról. Később fizetési felszólítások is érkeznek. A potenciális vevővel végül soha nem jön létre a kapcsolat.
 • A telefonhívást követően az igényelt információs anyagok helyett kéretlen számla érkezik, bár potenciális vevőt nem hoznak.
 • A telefonhívást követően kiküldenek egy szerződést, amely azonban nem a vevő kiközvetítéséről szól, ahogy ígérték, hanem csupán az adatbázisukba való felvételről (olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket!).

Fontos: az online piacterek önmagukban is hatékonyan közvetítenek a vevők és az eladók között. Szükségtelen további közvetítő bevonása, még akkor is, ha szóbeli ígéretet tesznek egy potenciális vevőre.

Kapcsolat

Az oldal tetejére