Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
Bugatti

Az "arany 20" álomautójától a VW-konszern Bugatti Veyronjáig

Olasz márkanév, francia termelési hely, német gyártó - ezek nemzetközi keveréke tükröződik a Bugatti történelmi gyártójánál, mely mind a mai napig képes volt ellenállni a globális autóipari zavargásoknak. A cégalapító Ettore Bugatti korában, az 1920-as és 1930-as években a feltűnő tervezés és a pazar motorizáltság jellemezte a kis sorozatú autókat, sezeknek köszönhetően váltak a korszak álomatóivá. A szedán a luxus közúti kocsik jelképévé vált, míg a sportkocsi az európai versenypályákon elért sikereknek köszönhetően legendává tette a Bugatti márkáját. A történelmi Bugatti modellekért a gyűjtők ma elképzelhetetlen összegeket fizetnek. A háborús eseményeket és a költségigényes termelést követően azonban a Bugatti az 1950-es években eltűnt a piacról. Több évtizeden át a védjegyet nem használták. Először 1992-ben, olasz rezsim alatt élesztették újra a márkát a Bugatti EB110 modelljével. Az 1990-es évek végén a wolfsburgi VW- konszern megvásárolta a márkajogokat és Elzászban egy új történelmi termelőhelyet tervezett. 2005-ben végül a VW itt fejlesztette ki a Bugatti Vezron sportkocsit.

A technikai fejlesztéseknek köszönhetően a Bugatti márkája versenyautó ikonná vált

A wolfsburgiak egy merész vállalkozási ötlet alapján, az üzemanyag-takarékos járművek fejlesztésére irányulva egy 1000 lóerős versenyautót fejlesztettek, mely a mérnököknek és Ettore Bugatti tervezőnek is tetszett. Miután a milánóiak 1909-ben az elzászi Molsheim városában létrehozták az ismert autómanufaktúrát, olyan számítógépes zsenik után kiáltottak, akik kevésbé voltak érdekeltek a racionális gazdasági számításokban, így inkább szigorúan a műszaki megvalósítást tartották szem előtt. Az 1908-as évek Bugatti Type 10 szivaralakú versenyautója óta a Molsheimből kikerült modellek minden fontosabb európai versenyen győzelmet szereztek, és minden technikai újítással el voltak látva. Az 1920-as években Ettore Bugatti bemutatta az első sorozatgyártású nyolchengeres motort, mely a T30 versenyautó ikonban kapott helyet, és 1921-ben ünnepelte a márka az első közúti modell, a Bugatti T28 permierjét.

A Bugatti szedánok és touring modellek nagy korszaka

Az “20-as évek arany korszakában” a Bugatti nagy hengerűrtartalmú szedánokat és kabriókat hozott létre a luxusautók szegmensében. A Bugatti T44 nyolchengeres motorral és háromliteres hengerűrtartalommal rendelkező modelljéből a gyártó az 1930-as évekig több mint 1000 darabot értékesített. A második értékesítési siker a 135 lóerős Type 57 touring modellhez köthető, mely az 1939-as háború kirobbanásáig Pierre Veyron versenyző autója volt, és ő szerezte meg a Bugatti számára az utolsó győzelmet. Az ebből keresett pénz jól jött az olyan kevésbé sikeres presztízs projektekhez, mint például a Bugatti Royale, mely a luxus osztály számára készült 300 lóerős szedán modell volt, amelyből azonban csak fél tucatot gyártottak. Technikailag a Bugatti T57-en a háború utáni Type 101 modell alapszik 1951-ből, az alapító 1947-es halálát követően a család továbbvitte a vállalatot a régi sikerekre alapozva. A versenymotorok prototípusával az 1950-es évek közepén azonban befejeződött a Bugatti gyártása.

Az EB 110 és a Veyron modellekkel éledt újjá a Bugatti márka

Kiderült, hogy az autóiparban egy legendás névvel nem is olyan könnyű pénzt keresni. Romano Artioli olasz vállalkozó a Bugatti márkanév alatt az 1980-as években új termelést hozott létre, melyhez nem sokkal később megvásárolta a brit történelmi Lotus márkát is, és 1995-ben előretört a szupersportkocsik kettősével. Végül elkészült a Bugatti EB 110. Az összkerék-meghajtású Lamborghini-köntösbe bújtatott modell 3,5 literes V12 motorjával 560 LE (411 kW) teljesítményre volt képes, s mindössze 300 darabot készítettek belőle az olasz gyárban. 1998-ban a Volkswagen-csoport biztosította a Bugatti névhasználati jogait és ismét kiterjesztette a Bugatti Veyron tekintélyes projektét a történelmi gyártási helyszínen, Elzászban. 2005-ben itt készült az első Bugatti Veyron kupé modell. Négy évvel később a VW kifejlesztett egy 1001 lóerős (736 kW), több mint 400 km/h órás végsebességű modellt, a Bugatti Veyron Grand Sport roadster modelljét.