Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
ford-mustang-front

Ford Mustang

Ford Mustang áttekintés

Átfogó áttekintést talál az autóról Ford Mustang, beleértve a legfontosabb jellemzők részleteit, a motort, a felszerelést és egyéb hasznos információkat az autómodellről. Olvass tovább

Új ettől:€ 52 780,-*
Használt ettől:€ 2 944,-*
*Az elmúlt hónap legalacsonyabb ára az AutoScout24-en

Amikor a Ford vállalat 1964-ben piacra dobta a legendás Ford Thunderbird egy négyüléses utódját, még senki nem gondolt a konszernben arra, hogy a Ford Mustang rövid időn belül egy saját gépjárműosztály megalapítója és fél évszázad lefolyása során a filmtörténet legkedveltebb autója lesz. A Ford Mustang sikerétől az autógyártó eléggé meglepődött. A Ford az első évben 100000-es eladási számnál magasabbra nem számított. Azonban alig négy év leforgása alatt a vállalat 1,3 millió darab Ford Mustangot értékesített.

Az amerikaiak szerették, az európaiaknak az amerikai szabadság és autókultúra szimbóluma lett, és egy 1964-es James Bond-filmben való megjelenése óta a filmvásznakon is autómobil-sztárként aratta a sikereket. A sötétzöld Ford Mustang GT-modell, amelyben Steve McQueen az 1968-as Bullitt című filmben a filmtörténet mai napig leghosszabb autósüldözését vitte véghez, autólegendává tette a Ford Mustangot. A autó-motor sajtó a Ford Mustang hűtőrácsán található vadló embléma miatt egy új járműosztályt nevezett el a típus után: póni autók, sportkocsik elérhető áron és magas formatervezési követelmények mellett. 1964 óta a Ford Mustangnak öt generációja született meg és minden új modell, mint klasszikus ferdehátú Cabriolet vagy mint kupé változat importjárműként Európában is megtalálta a rajongóit. A Ford Mustang a mai napig kiemelkedő státuszt őriz a tuningolt autók tömegpiaca szélén, klasszikus muscle autóként és tuningolt változatban is.

Az 1970-ig gyártott sorozatok voltak a legsikeresebbek

Az első Mustangokat a Ford 1964 márciusától mint lépcsőshátú kupé és cabrio gyártotta, egy évvel később született meg a ferdehátú kupé változat 2,8 l-es hathengeres vagy 4,3 l lökettérfogatú V8 motorral. Már egy évvel a sorozatgyártás megkezdése után megszületett a Shelby Mustang, amelyet - mint 225 kW (306 lóerő) teljesítményű V8-as motorral felszerelt GT350 változatot - az egykori amerikai versenyző, Caroll Shelby 1970-ig kissorozatban gyártott a Fordnak. A 60-as évek végén a Ford felturbózta saját széria Mustangjait és bemutatott egy új, 143 kW (195 lóerő) teljesítményű, nagy V8-as, saját fejlesztésű 6,4 l-es, 239 kW (325 lóerő) teljesítményű és 7 l-es, 287 kW (390 lóerő) teljesítményű motorral felszerelt Mustang változatot.

A Ford Mustang a muscle autók őse

1970-ig, a harmadik generáció végéig a hosszú, cápához hasonló orral rendelkező klasszikus Mustang forma alig változott. Az 1971-től 1973-ig gyártott modelleknél mind szélességben, mind hosszúságban növekedett a Ford Mustang és kevesebb példányszámban kelt el. Ezért a muscle autók osztályában a Ford Mustang Mach I a 70-es években kisebb sikert ért el. Az 1978-ig tartó következő gyártási szériával a Ford ismét egymilliót meghaladó gépjármű eladási számot ért el. Egy olyan, kisebb aggregátorokkal felszerelt, szélesebb motorválasztékkal és különmodelekkel rendelkező típussal, mint a Ford Mustang Cobra, a Fordnak 1993-ig ismét sikerült több mint 2,5 millió Mustangot eladnia. 2004-ig alapmodellként jelent meg a piacon a Ford Mustang Basis, a GT és a Cobra, amelyek 108 kW (147 lóerő) és 290 kW (395 lóerő) között teljesítettek.

Retro formatervezéssel és különkiadással az előző sikerekhez csatlakozva

A legsikeresebb Mustang időkre emlékezve, egy megújulás után a Ford piacra dobta a 60-as évek Mustangjára erősen hasonlító sportos díszlovát. A McQueen-film után elnevezett GT Bullitt 2001, és a 70-es évek muscle autó korszaka után a Mach 1 a 2003-as és 2004-es években az előző időszak dicsőségét fejezte ki. A 2004-es gyártási sorozattal a Ford a retro formatervezés stratégiáját folytatta. A Ford Mustang azóta cabrioként és négy kupé-változatban kerül gyártásra. A csúcsmodell a Ford Mustang Shelby Cobra GT 5,4 literes motorral és 368 kW (500 lóerő) teljesítménnyel. 2009 óta a Ford Mustangot üveg panorámatetővel kínálják eladásra, továbbá nem sokkal korábban bemutattak egy ritka különkiadást, a 239 kW (315 lóerő) teljesítményű Ford Mustang Bullitt Edition II-t.