Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
default-banner-l-01.jpg

Mercedes-Benz Clasa G

Közös múlt és jelen: a Mercedes és a Daimler története

Mindenekelőtt néhány szóban emlékezzünk meg azokról, akik nélkül nem jöhetett volna létre a márka, ugyanis egyikük sem hétköznapi ember. Emil Jellinek egy lipcsei rabbi fia volt, aki fiatal korában Észak-Afrikában dolgozott, később aztán egy francia biztosítótársaság ügyvezetőjévé vált. Vagyona nagy részére dohánykereskedelemből tett szert, az automobillal pedig először Nizzában találkozott. Gottlieb Daimler 1886-ban stabilmotort szerelt egy hintóba, ami - mint az egyik első automobil - pozitív visszhangra talált, és Emil Jellinek figyelmét is felkeltette. Jellinek később a Daimler autók kizárólagos értékesítőjévé vált és kikötötte, hogy azok lánya, Mercedes nevét viseljék. Daimler legnagyobb vetélytársa ebben az időszakban Carl Benz volt, akit ma a modern autó feltalálójaként tisztelünk. Rövid idővel bár, de még Daimler előtt készítette el saját, kereskedelmileg is sikeressé vált automobilját, melynek utódjait később számos cég próbálta másolni. A két rivális vállalat, a Benz és a Daimler hosszú éveken át vetélkedett egymással, de az első világégés és a nem sokkal utána bekövetkezett gazdasági válság a harc helyébe az együttműködést helyezte. A két cég 1926. június 28-án összeolvadt, és megszületett a Mercedes-Benz, a ma is ismert háromágú csillagos emblémával. Az újonnan alakult vállalat a 30-as években nagy sikerrel működött, mivel Németország akkori felső tízezre imádta a luxusautókat, a Mercedes pedig pont ilyeneket gyártott. A híres háromágú csillag embléma története szintén érdekes. A háromágú csillagot némi vacilálás – a másik lehetőség a négyágú csillag volt – után kiválasztották, ez viszont csak 1923-ban egészült ki a csillagot keretező körrel, aztán a két cég egyesülésekor már a ma is a jelvény részét képező babérkoszorút is belefoglalták. A Mercedes az évek során rengeteg, az autóipar egészét is érintő technológiai vívmányt fejlesztett ki, ezek felsorolásához valószínűleg több oldal sem lenne elég. Érdekesség továbbá, hogy a Daimler AG több nagyvállalatot is felvásárolt, azonban a legjelentősebb üzleti lépésnek a közelmúltban a Chryslerrel való egyesülés számított, de ezt 2007-ben felbontották. A Mercedes G osztályának első képviselője a maitól jelentősen különböző felépítéssel már 1972-ben megjelent a német márka kínálatában.

A Mercedes G osztály fejlődése

A G osztály fejlesztése még 1972-ben kezdődött azzal a céllal, hogy olyan járművet alkossanak, amely terepen is kiváló teljesítményt nyújt, de nem veszít semmit a gyártót jellemző biztonságosságból és kényelmességből sem. Az első vezethető prototípus 1974-ben készült el és többek között olyan nehéz terepeken is tesztelték, mint a Szahara vagy a Sarkkör. A terepjárót végül 1979-től kezdték el világszerte értékesíteni, és a modell sikerességét mi sem jelzi jobban, mint hogy már a megjelenés után egy évvel a Pápa is rendelt egy speciális változatot belőle, mely attól fogva a legmagasabb egyházi méltóság hivatalos közlekedési eszközévé vált. 1981-ben modellfrissítésen esett át az autó, melynek keretein belül elérhetővé vált az automata váltó, a légkondicionálás és az első lámpák ellenállóságának növelése érdekében átdolgozták a lökhárítót is. 1985-ben újra több ponton fejlesztették a típust, innentől tartozott a járműhöz a központi zár is, valamint a modell az eladások terén is mérföldkőhöz ért, immár ötvenezer eladott példánnyal. Az újabb generáció érkezése egészen 1990-ig váratott magára, a 10 éves évfordulót például állandó összkerékhajtással és faberakásos belső térrel ünnepelte a Mercedes, illetve az extraként választható ABS is ekkor debütált. A használtpiacon is elismertséget szerző terepjáró benzinmotor-kínálatát ekkor 5,0, 5,4 és 5,5 literes V8-asok és egy V12-es, 6 literes alkották, míg a dízelüzemű oldalon egy 2,9 literes V6-os és egy 4 literes V8-as dízel várta a vásárlókat. Az említett erőforrások mindegyike képes volt a viszonylag nagy karosszériát szinte bármilyen terepen hatékonyan mozgatni, az öt- vagy hétsebességes automata váltó pedig a sofőr és motor közötti kommunikációt tette zökkenőmentessé. Az egyre népszerűbb G osztály ekkoriban 3 és 5 ajtós, illetve 2 ajtós kabrió kivitelben volt hazavihető, amivel a gyártó a szegmens célközönségének igényeit nagyrészt lefedte.

A G osztály fejlődése napjainkig: a Mercedes harcosa a konkurencia tükrében

A típust a német márka 1997-ben és 2005-ben is újabb modellfrissítésnek vetette alá, ezutóbbi alkalmával például elkészült az 500 „Grand Edition” kivitelű G osztályos Mercedes, valamint megjelent az új AMG verzió is, ami már 469 lóerős V8-assal büszkélkedhetett, és egy terepjáróhoz képest villámgyorsan, 5,2 másodperc alatt gyorsult 100 km/h sebességre. A hivatalos tuningcégek körében is népszerű kocsi felszereltségi listája 2005 után már bi-xenon fényszórókkal, akár 18 hüvelyk átmérőjű titánium felnivel és ISOFIX gyerekülés-rögzítő rendszerrel is kibővült. A terepjáró külleme azonban keveset változott az évtizedek alatt, a Mercedes megtartotta a hagyományosan éles formákkal és klasszikus idomokkal felvértezett formatervet, ezzel is hozzájárulva a modell sikeréhez. Mindazonáltal a G osztály bevezetésével és jó eladásaival a Mercedes egy viszonylag telített piacra tört be, ahol a tradicionálisnak tartott terepjárógyártók már mind képviseltették magukat modelljeikkel. Ennek megfelelően a németek megoldásának ellenfeleként indul a kategóriában például a Hummer H2, a Toyota Land Cruiser és a Land Rover Discovery, továbbá a keményvonalas terepjárók piacát régóta domináló Jeep Wrangler is kedvező megítélésnek örvend és jó alternatívát jelent. A Mercedes G osztálya viszont derekasan helytáll ebben az erős mezőnyben is, annál is inkább, hogy a 2012-ben megjelent új generációval és a folyamatos fejlesztésekkel ay autógyártó egyre vonzóbbá teszi járműveit az új- és a használtautók piacán egyaránt. Az új nemzedék már LED futófényekkel és átdolgozott visszapillantó tükrökkel rendelkezik, utóbbiakba a Mercedes mérnökei beépítették az irányjelzőket is. Fontos újítások történtek az utastérben is, ahol átdolgozásra került a műszerfal és már a sebességet is egy színes képernyő mutatja. Szintén az újdonságok sorát bővíti a holttérfigyelő rendszer, a parkolássegítő rendszer és a tolatókamera, míg az olyan extrák, mint a bőrülések és a hangulatvilágítás már szinte a gyártótól elvárt kényelmi funkcióak számítanak. Egyértelmű tehát, hogy a G osztály minőségét tekintve kategóriájának élmezőnyét erősíti, míg kiváló terepjárós képességeivel hatásosan hozza egymáshoz közelebb a természet vadságát és egy luxusautó kényelmét, valószínűsítve a modell sikerét a közeljövőben is.