Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
default-banner-l-01.jpg

Mercedes-Benz

1886-ban Gottlieb Daimlernek és Karl Benznek olyan innovációt sikerült megvalósítania, amely megváltoztatta az életünket: megalkották az első autómobilt. A Daimler Motor Társaság (DMG) 1900. december 22-én gyártotta le az első Mercedes autómobilt, ami kezdőrúgásnak tekinthető annak a vállalatnak a fejlődésében, amely a 20. század végén végül létrehozta DaimlerChrysler Részvénytársaságot. A Mercedes márkanév több mint 100 éve a minőséget és a magas fokú innovációt jelenti. Olyan legendás modellek, mint a 300SL szárnyasajtós autó is hozzájárultak ahhoz, hogy a Mercedes csillag a világ legismertebb márkajelzéseinek egyikévé vált.

A 19. század 80-as éveiben egymástól függetlenül találta fel Gottlieb Daimler és Karl Benz a nagy sebességű motorokat. Mindketten megalapították saját vállalatukat: a Benz és társait illetve a Daimler Motor Társaságot (DMG). A megfelelő, hatásos márkanév keresése során a feltalálók először saját nevüket használták fel: így születettek meg a Benz és a Daimler márkanevek. Míg Karl Benz megmaradt az eredeti névválasztásnál, addig Gottlieb Daimler a századforduló után egy teljesen új nevet, a Mercedest kezdte el használni. (A Mercedes egy spanyol női név, amely kegyelmet jelent.)

Mindkét vállalat számos megbízást kapott, a Daimler például egy Jellinek nevű úr kívánságára kifejlesztette a világ első négyhengeres közúti járművét, a Főnixet, amelynek 8 lóerős motorja elöl helyezkedett el. Jellinek úr a Daimlert úgy elhalmozta megbízásokkal, hogy az alig tudta kielégíteni azokat. Jellinek úr lányát egyébként Mercedesnek hívták és Jellinek ezzel a névvel, mint csapatelnevezéssel vett részt az autóversenyeken is. Az autókért rajongó Jellinek és a Daimler vállalat közötti szoros kapcsolat végül oda vezetett, hogy 1902. június 23-án a Daimler vállalat a Mercedes nevet, mint márkajelzést hivatalosan is bejegyeztette és szeptember 26-án törvényileg levédette. A Mercedes csillag azonban csak 7 évvel később, 1909-ben lett törvényileg levédve.

A Daimler Motor Társaság a Deutsche Bank ügyvitele alatt egyesült a Benz& vállalattal, s így létrehozták a Daimler-Benz Részvénytársaságot. Ezzel megszületett a Mercedes-Benz márkanév.

A világ legrégebbi személygépkocsi márkaneve már akkor is a magasabb árkategóriába tartozott. A gépjárművek nemzetközileg a felső kategóriába kerültek, de használták őket haszonjárművekként, pl. taxiként vagy mentőautóként is. Sokáig egyáltalán nem, csak 1982 végén a 190-essel és 1997-ben az A-osztállyal bővítették a kínálatot az alsóbb kategóriák felé.

A Mercedes- Benz minden személygépjárműve saját fejlesztésű és a névadás egy szigorú séma szerint zajlik. Az adott modellelnevezés 3 számjegye a körülbelüli lökettérfogat tizedének nagyságát tükrözi cm³-ben megadva. Azaz egy Mercedes 200-asnak kb. 2000 cm³ lökettérfogatú motorja van. Az elnevezés betűinek is jelentése van: az SL például a sportos-könnyű kategóriára (németül Sport-Leicht), a C [ a kupéra (németül Coupé) utal. ].

1993-at követően a Mercedes modellek osztályokba lettek sorolva. Így például az E250CDI elnevezésnél az E az osztályra, a 250 a lökettérfogatra, míg a CDI esetleges kiegészítésekre, mint pl. dízelmeghajtásra vonatkozik. Az S-osztály jelzést mindenesetre már az új osztályozás előtt is alkalmazták, eredetileg a „különleges autókat” (németül Sonderklasse), a Mercedes-Benz felsőbb kategóriás autóit jelölték ezzel a modellelnevezéssel.

A DaimlerChrysler Részvénytársaság a személygépjárműveken kívül haszongépjárműveket és transzportereket is gyárt. A kínálat a sportkocsiktól a luxuslimuzinokig és a kis transzporterektől a teherautókig terjed. A Mercedesnek széles a termékpalettája, amivel ugyanúgy mint korábban, ma is elkápráztatja az egész világ autórajongóit. A híres történelmi modellek közé tartoznak többek között az SSK, a 260D és a W136.