Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
volvo-s40-side

Volvo S40

Volvo S40 áttekintés

Átfogó áttekintést talál az autóról Volvo S40, beleértve a legfontosabb jellemzők részleteit, a motort, a felszerelést és egyéb hasznos információkat az autómodellről. Olvass tovább

Használt ettől:
*Az elmúlt hónap legalacsonyabb ára az AutoScout24-en

A Volvo történetéről...

Az 1927-ben alakult Volvo egy svéd személygépkocsikat gyártó cég, melyet a világ vezető csapágygyártó cége, az SKF alapított, majd az autógyártással foglalkozó ágazat később önállóvá vált. Az SKF 1915-ben levédette a Volvo márkanevet, mely a latin volvere igéből származik és azt jelenti "gördülök". Nem meglepő tehát, hogy eleinte a Volvo márkanevet is csapággyártáshoz kívánták használni. Azonban a történelem máshogy alakult, és a gyárban még az alapítás évében elkészítették a Volvo első járművét, melynek emblémájaként a vállalat Mars, azaz a vas szimbólumát választotta. Ez a közismerten kiváló minőségű svédacélra való utalás érzékeltette, hogy autóik is a kemény anyaghoz méltóan szívósak lesznek, és jól tűrik majd a zord északi időjárást és a rossz útviszonyokat. Ezek a kijelentések pedig nem is bizonyultak légből kapottnak, mivel az elkövetkezendő évtizedekben a Volvo neve egyet jelentett a tartóssággal és a megbízhatósággal. A gyártó stratégiáját inkább a biztonságos döntések meghozatala jellemezte, azonban így is számos előremutató megoldást alkalmaztak modelljeikben, valamint ma már többek között teherautókat és tengerészeti alkatrészeket is gyártanak. A svéd márka volt például az első a világon, amely szabályozott katalizátort alkalmazott 1976-os kaliforniai típusaiban. Mindazonáltal a biztonság szakterületén a Volvo kétségtelenül úttörőnek számít, köszönhetően a sok innovatív megoldásnak, amelyeket bevezettek. A márka autóiban alkalmaztak például a világon először ragasztott szélvédőüveget, illetve 1959-től minden Volvo modell első üléséhez hárompontos biztonsági övet szereltek. A biztonsági felszereltségeken felül a vállalat nagy figyelmet fordít arra, hogy autóinak karosszériáját úgy készítsék el, hogy az a mindig a lehető legnagyobb védelmet nyújtsa utasai számára. Az S40 a 400-as sorozatot leváltó négyajtós modell, mely 1996-ban jelent meg a piacon.

A Volvo S40 a siker útján

A jellegzetesen volvós küllemmel megjelent autó elődjéhez képest lekerekített formával került forgalomba, és létezett belőle kombi változat is - ez azonban külön modellként, V40 néven futott. Az S40 azonban rögtön debütálása után egy jelentős sikerrel kezdte karrierjét, mert az egyébként Mitsubishi Carismával egy gyártósoron készített jármű elsőként érte el az Euro NCAP legmagasabb, négycsillagos értékelését, köszönhetően például a SIPS oldalütközés-védelemének és az utast óvó fejtámláinak. Motorpalettáját tekintve az autó 1,6-os 105 lóerős, 1,8-as 116 lovas és 2,0-ás, 140LE teljesítményű benzines erőforrásokkal állt a vevők rendelkezésére, valamint kiegészítette még a kínálatot egy 90 lóerős, 1,9-es dízelmotor. Az S40 továbbá kapható volt még 1,9-es és 2,0-ás turbós blokkokkal is, ezek 200 és 163 lóerő teljesítményre voltak képesek. A luxus és biztonság jegyében készült autót 2000-ben modellfrissítésnek vetették alá, ennek eredményeképpen még biztonságosabbá és tágasabbá vált, illetve az alapfelszereltség részévé vált a négy légzsák, a légkondi és a CD-s rádió is. Az S40 kiváló tulajdonságainak hála gyorsan számottevő népszerűségre tett szert, a használtan megvásárolható darabok egyre kedvezőbb áron kelthettek el, még a 2003-ban érkezett második széria megjelenése után is.

Az S40 második generációja az előd nyomdokaiban

A második generációs Volvo S40 legszembetűnőbb változása a finomított küllem, mely stílusos megjelenést kölcsönöz a szedánnak és jól tükrözi a svéd márka védjegyeit, a biztonságot és a minőséget. Az autóba beszállva egyértelművé válik, hogy a svéd tervezők a belteret sem hagyták érintetlenül, teljesen újratervezték azt, minőségi és egyedi utasteret alkotva. A skandinávosan stílusos autóhoz már az alapfelszereltség esetén is számos extra tartozott, mint például a bőrkárpitozás és az elektromos ülésállítás. Ezen felül motorok tekintetében is jól vizsgázik az S40, az új nemzedék megjelenésekor még csak öthengeres benzinesek voltak elérhetők, 2,4 literes 140 vagy 170 lóerős és 2,5 literes 220 LE változatban, illetve kapható volt 136 lóerős common-rail dízellel is. Ez a későbbi modellfrissítés után kiegészült az összkerékhajtás lehetőségével, illetve új fejlesztésű benzinmotorok és a PSA konszern megbízható dízeles erőforrásai is korszerűsítették a választékot. Biztonság terén a Volvótól megszokott maximális, 5 csillagos értékkel jutalmazott szintet kapja a vásárló, mely oldalvédelemmel, valamint számos más biztonságtechnológiai megoldással nyújtja a lehető legmagasabb oltalmat. A gyártás 2012-es befejezéséig az új-, a használtpiacon egyaránt a továbbra is sikeres S40-nek több márka modellje is konkurenciát állít a kategóriában. Szóba jöhet például választási lehetőségként a Ford Focus, a Volkswagen Passat, illetve a BMW 3-as szériája, valamint az Audi A4-es is a testvérek sorát erősíti. A ma már újonnan nem kapható S40 a tekintélyes mennyiségű vetélytárs ellenére is népszerű tudott maradni, ezt pedig olyan jó tulajdonságainak köszönheti, mint nagyfokú értékállósága, sokszor méltatott biztonságossága és időtálló stílusa, melyek manapság is remek vétellé teszik a svédek szedánját.