Ugrás a tartalomra
BMW X5

A BMW X5 történelme

A BMW X5 a német gyártó első próbálkozása azSUV-ok világába történő bejutásra. A többi modelltől elsősorban a különleges teljesítményével különbözik, melyet az X5 modell motorja biztosít.

Az X5 első változata E53 modell termékelnevezéssel 2000-2006 között gurult le a szalagról. Az autót a SUV modellek anyaországában, az Egyesült Államokban mutatták be. A BMW maga nem szerette volna SUV-ként megnevezni a modellt, ehelyett X5 SAV elnevezést kapott, ami a sportos, aktív járműveknek (Sport Active Vehicle) felel meg. Hogy pontosan miben rejlik a különbség az SUV (Sport Utility Vehicle) modellektől, azt a BMW tudja csak pontosan. Eltekintve a zavaros névtől, az X5 már a kezdetektől jól eladható volt. Hat évvel később jelent meg a második generáció, ami ma is aktuális.

Karosszéria és technológia

A BMW X5 2011 2011-es modellje tipikus SUV kinézetet kapott: 4854 milliméter hosszú, 1933 milliméter széles és magassága eléri az 1739 millimétert, így biztosítva az autó tipikus “masszív” karakterét. Az X5-ös 2380 kilogrammos súlyával az egyik legnehezebb jármű a BMW személygépkocsi flottájában. Az autó csak ötajtós ferdehátú SUV modellként kapható és az Egyesült Államokban gyártják, ahol az X5 legfőbb piaca is található. A jármű összkerékmeghajtást kapott, melyet a BMW xDrive névre keresztelt, bár az X5 aszfaltúton - ahol nincs szükség összkerékmeghajtásra - egyértelműen sokkal kényelmesebbnek érezhető. Az iDrive rendszeren keresztül magas szintű kényelmet biztosít a beltér. A nagy, lapos képernyő tájékoztatja a járművezetőt és az utasokat a jármű állapotáról, és további különböző információkat is szolgáltat, a motor kulcs nélkül indítható, automata klímaberendezést kapott és egyéb kényelmi intézkedések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a BMW X5 beltere pozitív benyomást keltsen.

Motor és teljesítmény

Az X5 2011 3,0 literes dízelmotorral vagy 3,0-4,8 literes benzinmotorral rendelhető. Míg a dízelmotor “csak” 210 kW teljesítményre képes, a 4,8 literes benzinmotor rendkívül erős, 408 kW teljesítményre képes. A végsebességet a BMW 250 km/h sebességnél szabályozza, a gyorsulása pedig 0-ról 100 km/h-ra mindösszesen 4,7 másodpercet vesz igénybe. A hatalmas motor teljesítménye azonban a fogyasztásban érezhető: a BMW X5 legerősebb változata akár 13,9 liter benzint is fogyaszthat.

Ár

Aki BMW X5 modellt új autóként akar vezetni, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia: nagyjából 62 000 euro és 73 800 euro közé tehető az ára, ám a SUV ára a további jellemzőkkel jelenleg körülbelül a 80 000 eurót is elérheti.