Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
mitsubishi-l.jpg

Mitsubishi

Azt mondhatná az ember, hogy a tokiói autógyártónak mindene megvan, amiről a vásárló csak álmodhat: évtizedek óta a Mitsubishi gépjárművek sikeresen győzik meg a kuncsaftokat magas minőségükről és kínálnak kényelmes kialakítást elérhető áron. A Mitsubishi nemzetközileg - különösen a dél-kelet-ázsiai és az amerikai piacon - a legnagyobb gyártók közé tartozik. Az európai piacon, bár nem árulunk el vele nagy titkot, egy pici hiányzik a nagy áttöréshez. A Mitsubishi megbízhatósága és strapabírósága különösképp kifejezésre jut a használtautók terén: kevés a meghibásodás, ritkán van probléma vele – még az öregebb gépkocsik vezetési magatartása is általában mozgékony és élénk, köszönhetően a teljesítményben erős meghajtásnak.

A Mitsubishi modellek még használtan is megbízhatóságot jelentenek

”Mitsubishi ”Mitsubishi

Aki Budapest és Győr között keres Mitsubishi modelleket, az csak az ajánlatok apró szegmensével találkozhat. Ugyanis a japánok számos modellt csak otthon vagy a szomszédos országokban kínálnak. Más sorozatok csak egy bizonyos időintervallumban voltak Európába szállítva. Egyes importkocsik szállítása a kereslet hiánya miatt lett leállítva. Pont ezért, egyes modellek a felső közép- és a felsőkategóriából idehaza csak mint használt- vagy importautó érhető el. Ennek ellenére olyan modellek állnak a nyugati és magyar vásárlók rendelkezésére, mint az i-MiEV elektromos kisautó . Mindazonáltal könnyebb azokat - még használtautóban is - a Mitsubishi modelleket beszerezni, amelyeket a Mitsubishi Motors Németország kínál. Bemutatjuk kicsit közelebbről a három jelenleg legfelkapottabb modellt. .

Mitsubishi Outlander : a SUV szabadidőautót már 2001 óta gyártják és nemrég jött ki a 3. széria. A legyártott Mitsubishi Outlander modelleknek több generációja van. Az alap platformot a Mitsubishi Lancer adta, amit a Daimler gyárral közösen fejlesztettek ki. A 2. generációt - amit 2006 és 2013 között gyártottak - a Mitsubishi a Citroën és Peugeot gyártókkal közösen gyártotta, ezért nagy a hasonlóság a Citroën C-Crosser és Peugeot 4007 között. Az előző generációs Mitsubishi Outlander modellek továbbra is kedvelt járművek a használtautó-vásárlók között. Az indok: a fokozatmentes CVT-váltó. 2012 óta kapható a 3. generációs modell, különféle támogatási rendszerekkel és összkerékmeghajtással felszerelve. 2014 májusában Németországban Plug-in hibridként lett bemutatva.

Mitsubishi Pajero : már több mint 30 éve kapható a terepjáró és a legismertebb Mitsubishi klasszikusok közé tartozik. A Mitsubishi Pajero a nevét egy dél-amerikai vadmacska fajtáról kapta, ami azonban a spanyol nyelvű országokban meg lett változtatva, mivel a pajero kifejezés ott vulgáris jelentéssel bír. Az Egyesült Királyságban a Mitsubishi modell Shogun néven fut, nem utolsó sorban a hasonló című Richard Chamberlain film sikere miatt. A sport terén elért sikerek miatt szintén ismert a Pajero: a világ legkeményebb rally versenyén, a Párizs - Dakar Rallly-n több csapat a megbízható Mitsubishi terepjárónak köszönheti, hogy átért a sivatagon. Az aktuális széria a sorban a 4. lesz az eladásra kínált modellek között. Háromajtósként és ötajtósként szintén elérhető – hosszabbított tengelytávval.

”Mitsubishi ”Mitsubishi

Mitsubishi ASX : az ASX a Mitsubishi Crossover modellje. Nagyban hasonlít a Concept-cX koncepció autóra, amit a japán autógyártó 2007-ben mutatott be a Nemzetközi Automobil Kiállításon (IAA) Frankfurt am Main városában. AMitsubishi ASX benzines és két dízelmotoros változatban kapható. Összkerékmeghajtású verzió is elérhető, de csak dízelmotoros meghajtással. 2012 végén a csomagtér és az eleje kapott egy kis modellfrissítést. A Mitshubishi ASX használtautóként is kiváló választás, legalábbis ezt állítja az auditáló GTÜ cég és az AUTO-ZEITUNG. A használtautó tanácsadó 2015-ös összesítésében az „1 és 3 év közötti SUV/terepjáró“ kategóriában az előkelő második helyet kapta az ASX modell.

A Mitsubishi kezdetek: gőzhajóktól harci repülőgépekig

A cég története 140 évre nyúlik vissza. 1870-ben alapította Iwasaki Yataro a vállalatot, amely három gőzhajóval és kezdetben mint hajózási társaság funkcionált. Három évvel később lett a Mitsubishi név bevezetve, amely jelentése „Három Rombusz”. A három rombusz a három vállalati gőzhajót jelképezi - és a lényegre törő szimbólum már 1875 óta a Mitsubishit jelképezi. Mi történt Yataro halála után? 1885-ben testvére Iwasaki Yanosuke vette át a cég vezetését. Céltudatosan építette a Mitsubishi céget egy óriási konszernné : a Mitsubishi nemcsak a hajózásban erősítette meg szerepét, hanem onnan a hajóépítésre is kiterjeszkedett és saját hajógyárat üzemeltetett. Mellé jött a bányászat, később a banki szolgáltatás, kereskedelem és ingatlan iparág.

Az 1940-es években több mint 200 cég tartozott a Mitsubishi vállalathoz. Vezető szerepet töltött be a hadiiparban is. A harci repülőgép Mitsubishi A6M (becenevén „Zéró“) a második világháború legismertebb vadászrepülőgépei közé tartozott. Az amerikai megszállás alatt a vállalat hadiipari érdekeltségei megsemmisítésre kerültek és független vállalkozásokra lettek felosztva. Miközben az amerikaiak hozzájárultak a Mitsubishi logó és a vállalatok gazdasági összekapcsolására, jogi értelemben a vállalatok önállóak. Ezt a speciális vállalati hálót Japánban Keiretsu néven emlegetik, ahol szoros értelemben csak 30 vállalkozás tartozik a Keiretsu hálózathoz. A maradék 170 cég, alapítvány és egyéb szervezet másképp áll a Mitsubishivel kapcsolatban. A Mitsubishi Csoport továbbá teljesen különböző ágakban érdekelt: bányászattól a nehéziparon át a pénzügyi szolgáltató szektorral bezárólag.

Mitsubishi Motors Company: az ambiciózus autógyártó

”Mitsubishi ”Mitsubishi

Ha valaki Mitsubishit vásárol – használtan vagy újan – a Mitsubishi Motor Company-tól vásárol. A vállalkozást 1970-ben alapították , habár a Mitsubishi konszern már 1917 óta – közel 100 éves tapasztalattal – gyárt gépjárműveket. 1970 előtt az autógyártás a nehézipari szegmens egyik részlegeként működött. A kocsik sikere, amelyek az 1960-es években kerültek a piacra, óriási volt: a Mitsubishi 500 nemcsak az első posztháborús kocsi volt , hanem egyben megalapozta a Mitsubishi szerepét a tömegpiacon és későbbi felemelkedését a legnagyobb japán autógyártók egyikévé. A piaci áttörést Japánban először a Mitsubishi Colt hozta meg: a Colt 600 és a Colt 1000. A lelkes vásárlók a középosztályba tartoztak, akik a Japán gazdasági csoda után megengedhették maguknak és szerettek volna egy saját autót.

A Mitsubishi Motor Company megalapításával az új gazdasági iparág meghódításra várt. Ennek érdekében a Mitsubishi szövetségre lépett a Chrysler gyártóval , ami ahhoz vezetett, hogy az amerikaiak a Mitsubishi Galant modellt mint Dogde Colt vezették be a saját piacukon. Németországba először 1977-ben lettek a modellek exportálva, és itt is először a Mitsubishi Colt került bevezetésre és azonnal eladási siker lett: kereken 20000 járművet adtak el az első két évben Németországban, és napjainkig is felbukkan egy Mitsubishi használtautó matuzsálem a piacokon. Az 1980-as években a japán autógyártó szintén eléggé sikeres volt a Szövetségi Köztársaságban: a Pajero meghódította a német szíveket és a Mitsubishi volt az első autógyártó, amely bevezette a 3 éves jótállást 100 000 km-ig. A 1990-es években a japán gazdaságban kipukkadt az ingatlanlufi és ezt az autógyártók is megérezték. A Mitsubishi egy kockázatos játékba kezdett , és sokat tett a SUV-ok térnyerésére – és nyert.

”Mitsubishi ”Mitsubishi

Azonban 1997-ben beütött az ázsiai gazdasági válság , és még az egyébként jól teljesítő Mitsubishi eladásai is csökkenni kezdtek. Számos kísérlet a defektek és a selejtek eltussolása miatt a Mitsubishi márkaneve megkopott. 2001-ben a DaimlerChrysler konszern felvásárolta a Mitsubishit , és Jürgen Schrempp CEO a felvásárlással egy világmárkát akart létrehozni. De a javulás elmaradt, a DaimlerChryslernek pénzügyi mentőövre volt szüksége, míg a Mitsubishi közel állt a csődhöz - először az új Colt bevezetésekor 2004-ben, majd a 2. szériánál is. Az Outlander generáció két évvel később azonban meghozta a fordulatot. A DaimlerChrysler és a Hyundai közreműködésével egy joint venture autógyártó jött létre és a PSA konszern 2005 és 2015 közötti együttműködésével egy közös platform létrehozása valósult meg. A jövőt illetően a Mitsubishi az alternatív meghajtási módokat helyezi előtérbe. 2020-ig minden új autók 20 - 25 százalékának hibridnek vagy tiszta elektromos meghajtású autónak kell lennie. Egy jel, amely arra mutat, hogy a Mitsubishi a használtautó piacon is ki fog tűnni.

Válogatott modellek a Mitsubishitől, amelyek használtan is sikeresek

Jármű Kategória Modell Gyártási Év Különlegességek
Kisautók Mitsubishi Colt 2004 és 2012 között 6. Generáció, fejlesztés közösen a Smart Forfour modellel
Kisautó Mitsubishi Space Star 2012 óta Nem hivatalos utódja a Mitsubishi Coltnak, Európán kívül „Mirage“ néven fut
Alsó Középosztály Mitsubishi Lancer 2007 óta 8. generáció, közös platformon alapul a Mitsubishi Outlander modellel, kombiként és a ferdehátú változatot „Sportback“ néven kínálják
SUV Mitsubishi ASX 2010 óta A Mitsubishi koncepcióautója a Mitsubishi Concept-cX dizájnját követi, ClearTec csomaggal felszerelve a CO2 csökkentéséhez, a Citroën C4 Aircross és Peugeot 4008-el azonos
SUV Mitsubishi Outlander 2012 óta 3. Generáció, újonnan kifejlesztett középkategóriás Crossover, takarékos motorral és erős fókusszal a biztonságra, Japánban Mitsubishi AirTrek néven került a piacokra
Terepjárók Mitsubishi Pajero 2007 óta 4. generáció, három- és ötajtósként meghosszabbított tengelytávval, nyelvi okokból a spanyol ajkú országokban Mitsubishi Montero néven fut
Pickup Mitsubishi L200 2015 óta 5. generáció, dupla fülkés verzióban is kapható, amit az Auto Bild összkerékmeghajtású kategóriájában az „Év Összkerékmeghajtásúja“ címet érte el.