Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Autóbérlés – azoknak, akik nem hosszútávra terveznek

Előfordulhat, hogy valakinek mindennapos teendői során nincs feltétlenül szüksége arra, hogy saját autója legyen, mások a karbantartási költségek miatt döntenek úgy, hogy inkább elállnak az autóvásárlástól, akár annak ellenére is, hogy még jogosítvánnyal is rendelkeznek.

Történhet olyan is, hogy esetleg külföldre utazunk a családdal, vagy valami más dolgunk van egy idegen városban, és oda nem saját autónkkal jutottunk el, a környéken viszont gyakran szükségünk lehet arra, hogy a helyi tömegközlekedés helyett autóval közelítsük meg úticélunkat. Legfőképp ezekben az esetekben lehet hasznos az autóbérlés, amiről bár mindenki hallott már, a legtöbben nem tudnak sokat arról, hogy milyen kedvező lehetőségek vannak manapság, ha autóbérlésre kerül a sor.

Az autókölcsönzés menete

Fejlett, technológián alapuló társadalmunkban elengedhetetlen, hogy az olyan dolgokat is, mint az autóbérlés, kényelmesen, otthonról tudjuk intézni. A tapasztalt utazók azt mondják, érdemes az utazás előtt kiválasztani és lefoglalni a kívánt autót, így is biztosítva azt, hogy ne érjen minkeg meglepetés amikor úticélunkat elértük. Ha mégis úgy döntenénk, egy másik ajánlatot választunk, ezt minden további nélkül megtehetjük, a foglalás lemondása semmilyen többletköltséggel nem jár. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a reptéri autóbérlés sok esetben jóval költségesebb lehet, mint taxiba ülni, a városig elautózni, és ott megtenni ugyanezt. Az mindenesetre biztos, hogy autóbérlés előtt elő kell venni a számológépet, és ki kell számolni, vajon tényleg megéri-e autót kölcsönözni, hiszen ennek a költségei viszonylag magasak lehetnek. Az ajánlatokat hamar megtalálhatjuk egy internetes kereséssel, majd miután összehasonlítottuk őket, és kiválasztottunk egyet, általában elég egy e-mail címet és egy nevet megadni a foglalás véglegesítéséhez.

Az autókölcsönzéssel foglalkozó cégek különböző kategóriájú autókat kínálnak, hogy minden igénynek megfeleljenek. Ahhoz, hogy a számunkra megfelelőt kiválasszuk, csakis személyes preferenciánkra kell hagyatkoznunk. Döntésünket leginkább arra alapozzuk, hogy mekkora autóra van szükségünk, ugyanis a legkisebb méretbeli eltérések is viszonylag nagy különbséget jelenthetnek az árban. Fontos számításba venni azt is, hogy egy szükségesnél nagyobb autó nem csak, hogy többe kerül, hanem több üzemanyagot is fogyaszt, melyet természetesen a kölcsönzőcégek nem állnak, arról a bérlőnek kell gondoskodnia. Továbbá el kell dönteni azt is, hogy milyen extra szolgáltatásokra van szükségünk, bár a kölcsönző cégeket nem kell félteni, alkalmazottjaikkal folytatott beszélgetésünk során ugyanis sok szolgáltatást fel fognak ajánlani. Ha szükségünk van rá, kérhetünk GPS-t az autóba, bár ez a legtöbb ember telefonjába már gyárilag beépített funkció, szükségessége így megkérdőjelezhető, annál fontosabb lehet viszont a gyerekülés, ha esetleg gyerkőc is van a családi nyaraláson.

Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő autót, nincs más dolgunk, mint a bérbeadó címére odamenni, az iratainkat felmutatni, és a szükséges papírokat kitölteni. A legtöbb helyen azt követelik meg, hogy a sofőr legalább 21 éves legyen és minimum 2 éve rendelkezzen vezetői engedéllyel, de mindenképp érdemes a legtapasztaltabb sofőrre bízni a vezetést. A jogosítvánnyal kapcsolatban nem kell aggódni, a magyarországi B-kategóriás jogosítványt külföldön is gond nélkül elfogadják. A legtöbb helyen – egy-két szigetországtól eltekintve – letétbe kell helyezni egy bizonyos összeget, de ez teljesen érthető, abban a szerencsétlen esetben, ha a sofőr esetleg kárt okozna az autóban. Ez úgy történik, hogy egy adott összeget zárol a bank a bérlő hitelkártyáján, mely így akár hónapokig is hiányozhat a számláról. Amennyiben minden rendben ment a bérlés során, az összeg ismét jóváírásra kerül a bankszámlán. A fizetéssel kapcsolatban sokszor megemlítik, hogy a legtöbb helyen dombornyomott kártya kell hozzá, bár ez nem minden esetben van így, érdemes egy ilyen hitelkártyát használni a bérléshez.

Ha minden rendben ment, és az autóbérlés elindult, megkapjuk az autó kulcsát, és be is ülhetünk ideiglenes útitársunkba. Azonban mielőtt ezt megtennénk, mindenképp nézzük át, hogy a kocsi megfelelő állapotban van-e. Bár nem jellemző, hogy a kölcsönző cégek ezzel kapcsolatban hibáznának, azért győződjünk meg arról, hogy a gépkocsi sérülésektől mentes. Ha mégsem lenne az, akkor pedig ügyeljünk arra, hogy minden apró hiba szerepeljen a jegyzőkönyvben, melyet a bérbeadáskor vesznek fel az autó műszaki állapotáról. Vessünk egy pillantást az abroncsok állapotára is, de fontos, hogy a szélvédő is hibátlan állapotban legyen, és persze nem utolsó sorban az üzemanyagszintet sem árt közelebbről megvizsgálni. Az üzemanyagszinttel kapcsolatban különböző módszerek vannak, ez kölcsönzőtől függ, de ha lehetőségünk van rá, válasszuk a teli tank – teli tank opciót. Ebben az esetben az autót telitankolva visszük el a telepről, és úgy is visszük vissza oda, ez különösen akkor lehet hasznos, ha hosszabb távra tervezzük az autót használni, tehát legalább egyszer így is, úgy is feltöltenénk üzemanyaggal. A vásárlás során lehetőség van arra is, hogy a bérlő biztosítást kössön arra az esetre, ha valami rosszul sülne el, esetleg baleset érné. A biztosításon nem szabad spórolni, ajánlott a teljes biztosítást megkötni, hiszen amilyen fájdalmas lehet ennek az összegnek a befizetése, olyan hasznos lehet ez az opció egy adott baleset esetén.

A megfelelő biztosítás kiválasztása után már tényleg nincs más dolgunk, mint beletaposni a gázba, és élvezni a nyaralás hátralévő részét. Bérléskor szóba kerül az is, hogy a leadás pontosan hogyan történik. Vannak olyan cégek, ahol lehetőség van más telephelyen leadni az autót, valahol viszont megkövetelik, hogy oda vigyük vissza a bérelt kocsit, ahonnan elhoztuk azt. Az üzemanyagszinttel kapcsolatban sem kell aggódni, a legtöbb cég közelében található egy direkt erre a célra létrehozott benzinkút, ahol teletölthetjük az autót benzinnel vagy gázolajjal, mielőtt visszaadnánk azt jogos tulajdonosának. Amikor visszavisszük az autót a bérbeadóhoz, újra felmérik annak állapotát, majd, ha mindent rendben találnak, a letétet ismét visszakapjuk, és nincs is más dolgunk.

Hasznos tippek az autóbérléssel kapcsolatban

Az autóbérlés során a legfontosabb a költségek kiszámolása. Adott esetben olcsóbb lehet egy hétig bérelni egy autót, mint öt napig – az autókölcsönzők által megadott árakat viszont nem szabad készpénznek venni, hiszen a valóságban ezekhez általában további költségek jönnek, és így az előre megszabottnál akár jóval magasabbra is rúghat a végösszeg. Ezért érdemes már a folyamat megkezdése előtt tájékozódni a különböző szolgáltatókról és áraikról, gondosan odafigyelve az úgynevezett apróbetűs részre is. Nem ritka az sem, hogy a 25 év alatti sofőrök esetében extra díjat számolnak fel a kölcsönzőcégek, de az árat nagyban befolyásolja például a kiegészítők száma és fajtája – ha kértünk ilyet.

Az autókölcsönzés jövője – a közösségi autóbérlés

Számos európai nagyvárosban – köztük Budapesten is – elérhető az úgynevezett közösségi autóbérlés. Ez a koncepció a kerékpárosok számára már nem hat az újdonság erejével, ők régebb óta használják a rendszert, melynek lényege, hogy egy adott ponton – személyi beavatkozás nélkül – átvesszük a járművet, majd egy másik ponton letesszük azt. Egy telefonos alkalmazás segítségével nyomon követhető, hogy hol vannak az autók, illetve néhány gombnyomás után azt is láthatjuk, hogy áll az üzemanyagszintjük, illetve elektromos autók esetében milyen a töltöttségük. A közösségi autóbérlés nem csak, hogy nagyon kedvező (az árak általában kilométerre vonatkozóan vannak megadva), a környezet számára is kifejezetten előnyös, hiszen sok autó a flottában elektromos meghajtású, károsanyag-kibocsátásról ezért nem is beszélhetünk. Továbbá aki úgy dönt, a közösségi autóbérlést választja, annak a parkolás is ingyenes, nem kell azzal foglalkoznia, hogy elegendő apró van-e a zsebében. A bérlés ráadásul személyi beavatkozás nélkül történik, tehát nincs ott senki, aki a kulcsot átadná, minden az alkalmazáson keresztül, online történik, a fizetés is néhány érintéssel megoldható, ha rendelkezünk bankkártyával vagy hitelkártyával. A bérelhető autókat egyébként rendszeresen karbantartják, nem kell tehát attól félni, hogy lerobban, miközben a városban furikázunk. Ezzel pedig el is érkeztünk a közösségi autóbérlés hátrányához, ugyanis az autókölcsönzéssel ellentétben csak a kijelölt zónákban lehet használni. Bár, ha Magyarországon bérelnénk autót a klasszikus módon, akkor sem indulhatunk el vele külföldre, a legtöbb bérbeadó cég már az elején leszögezi, hogy csak belföldön használható a jármű. Ezzel nem is érdemes próbálkozni, hiszen a bérelhető autók manapság már minden esetben beépített GPS-chippel rendelkeznek, hogy a tulajdonos nyomon tudja követni azokat.

Minden cikk

hero-unfall

A baleseti kártérítéssel járó pluszköltségek

Tanacsado · Autó jog
auto-kaufen

A német használtautó-vásárlás buktatói

Tanacsado · Autó jog
Opel-Corsa-IntelliLux-LED-matrix-light-506020

Miért jobb a LED világítás?

Tanacsado · Autó jog
Kevesebb megjelenítése