Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Bérleti szerződés felmondása

Bizonyára sokakkal előfordult már – legfőképp külföldi utazások során –, hogy saját autó híján kölcsönöznie kellett egy kocsit.

Sokan akkor bérelnek autót, hogy ha valamit szállítaniuk kell, de nem áll rendelkezésükre megfelelő méretű teherautó, de bizonyára vannak olyanok is, akiknek, bár jogosítványuk van, saját autójuk nincs, és nagy ritkán, amikor szükségük van egyre, inkább az autókölcsönző felé veszik az irányt, mint az autópiac felé. A bérléskor a felek egy úgynevezett gépkocsi bérleti szerződést kötnek, melynek kitöltésével kölcsönösen biztosítják magukat a felek, hogy ha valami rosszul sülne el, akkor se történjen katasztrófa. De előfordulhatnak olyan esetek is, hogy ezt a bérleti szerződést a lejártánál hamarabb fel kell mondanunk, így ebben a bejegyzésben azt fogjuk tárgyalni, hogy mi a teendő ezekben az esetekben. De először vessünk egy közelebbi pillantást arra, hogy pontosan hogyan is néz ki egy autóbérleti szerződés, milyen adatokra és iratokra van szükség megkötésekor, és milyen esetekben lehet felmondani azt.

A gépkocsi bérleti szerződés megkötése

Ha kiválasztottuk ideiglenes útitársunkat, és minden feltételnek eleget teszünk, a bérleti szerződés megkötése következik. A gépkocsi bérleti szerződéssel sokféle formában találkozhatunk, egy rövid internetes keresés után sok különböző féle mintaszerződést letölthetünk, hogy közelebbről is megismerkedjünk vele. Bár mindegyik szerződés valamennyire eltér egymástól, összességében elmondható az, hogy a bérbeadó és a bérbevevő összes személyes adatát ki kell tölteni. Így a bérleti szerződésen szerepelnie kell a névnek (illetve cég esetén a cégnévnek), az édesanya nevének (cég esetén a cégjegyzékszámnak) és a lakcímnek (illetve a székhelynek) is, mind a bérbeadó, mind a bérbevevő részéről. Ezen kívül a meghatározott helyre be kell írni a bérbeadott autó forgalmi rendszámát, illetve annak típusát is. Miután kitöltöttük a személyes adatokat mindkét részről, általában ez alatt a rész alatt találjuk meg a feltételeket, az úgynevezett apróbetűs részt, melyet mindenképp érdemes legalább egyszer tüzetesebben átvizsgálni. Ebben a bérbeadó általában kiköti, hogy a bérlő köteles a járművet rendeltetésszerűen, annak felhasználói útmutatója szerint használni, továbbá olyan, egyértelműnek tűnő kitételeket is tehet, hogy a bérbeadott autó nem használható például autóversenyzésre, másik jármű vontatására, bizonyos esetekben üzletszerű tevékenységekre, de értelemszerűen nem lehet egy bérelt autót még egyszer bérbe adni. A gépkocsit általában nem szabad külföldre vinni, csak abban az esetben, ha ebbe a bérbeadó előzetesen beleegyezett.

A szerződés felmondása szükség esetén

Ugyanebben a részben, ahol a feltételeket megszabja a bérbeadó, általában a szerződés felmondásáról is elegendő információt találhatunk, biztosítva azt az esetet is, ha valami a bérbeadás során rosszul sülne el. A bérleti szerződés például azonnal felmondható a bérbeadó részéről, ha a bérlő nem szolgáltatja vissza a gépkocsit a bérleti időszak végén, vagy nem rendeltetésszerűen használja azt. Ha a bérlő szükséges tartozásait a szóbeli vagy írásbeli felszólítás ellenére nem rendezi, a bérbeadót ugyanúgy megilleti a szerződés felmondásának a lehetősége. Persze az is előfordulhat, hogy valamelyik feltételt a bérbeadó nem teljesíti, és a bérlőnek kell felmondania a bérleti szerződést. A legtöbb esetben talán az történik, hogy a bérbeadott gépjármű műszaki állapota nem megfelelő, vagy útközben elromlik, és emiatt akarja a bérlő a szerződést felmondani. Ilyenkor a bérlő felhívásával a problémák jelentős része kiküszöbölhető lehet a szerződés felmondása nélkül is, de végső esetben a szerződés felmondására is lehetőség van. A legfontosabb az, hogy a megkötéskor mindent figyelmesen, akár kétszer is elolvassunk, hogy tisztában legyünk saját és a bérlő jogaival is.

Minden cikk

hero-unfall

A baleseti kártérítéssel járó pluszköltségek

Tanacsado · Autó jog
auto-kaufen

A német használtautó-vásárlás buktatói

Tanacsado · Autó jog
Opel-Corsa-IntelliLux-LED-matrix-light-506020

Miért jobb a LED világítás?

Tanacsado · Autó jog
Kevesebb megjelenítése