Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Autóvásárlás ideiglenes rendszámmal

Autócserekor gyakran az egyik legkézenfekvőbb megoldás Németországban használt autót vásárolni. Az ottani autók kedvező árúak, a vásárlás folyamata és a kocsi hazajuttatása is viszonylag egyszerű.

Miután létrejött a vásárlás, a legfontosabb teendő a megfelelő ideiglenes rendszám kiválasztása, az adásvételi szerződés megkötése, és a (15 napos) biztosítás intézése. A tulajdonos a szerződésben mond le a tulajdonjogáról, a vámpapírok megszerzésével pedig kiváltható az ideiglenes rendszám.

Miért olyan fontos az ideiglenes rendszám?

A tévhitekkel ellentétben a magyar P-s ideiglenes rendszám csak Magyarország területén használható, erről jogszabály rendelkezik. Ha az autó rendelkezik magyar papírokkal, akkor ki lehet menni a P-s rendszámmal Ausztria és Németország területére, de ez német papírokkal rendelkező kocsira nem érvényes.

A sárga szélű rendszám használható lenne, mivel könnyen kiváltható, és két európai uniós országról van szó. Magyarország azonban már jó ideje bünteti a sárga külföldi rendszám nem megfelelő használatát. Ez annak a következménye, hogy azelőtt sokan kiskapuként használták, így jutva több profithoz minden egyes eladott külföldi autó után.

Az egyetlen opció így a piros szélű rendszám marad, mely 15 napig érvényes. Ez hivatalosan csak akkor váltható ki, ha az autós már rendelkezik érvényes biztosítással is. A 15 napos biztosítás megkötése után indulhat haza az autó Magyarországra.

A folyamat azonnal elintézhető, csak fel kell keresni a legközelebbi rendszámkészítő céget, s ott megkötni a biztosítást. Olcsóbb megoldás az online kötés, ekkor pár kattintással megköthető a szerződés, a biztosítási szelvényt pedig 3 napon belül postán megküldik.

A kocsi gazdát cserél, avagy a Zulassungsstelle

Ahhoz, hogy a kocsi hivatalosan is átvihető legyen a határon, a tulajdonosnak a megfelelő iratokkal fel kell keresnie a legközelebbi Zulassungsstelle hivatalt. Az ügyfelek fogadása általában délelőtt történik, de mindenképpen érdemes utánanézni a nyitvatartási időnek az interneten.

Az ideiglenes rendszám kiváltásához az autósnak mellékelnie kell a kocsi papírjait, az adásvételről szóló szerződést, valamint a 15 napos biztosítási szelvényt, ami ott kerül kitöltésre. Az ügyintézés menete általában úgy zajlik, hogy az eladó is jelen van, és közben leíratja a kocsit a nevéről. Így viszonylag rövid idő alatt, hatékonyan letudható minden papírmunka, a tulajdonos pedig egyből indulhat az új rendszámtáblával.

Alapvető lépések és árszámítás

A Zulassungsstelle úgy működik, mint a legtöbb hivatal. Az ügyfél kér egy sorszámot, kivárja a sort, majd feldolgozásra kerülnek a papírok, és felveszik az adatokat. Az ügyintéző kitölti a biztosítási szelvényt, így kezdetét veszi a 15 napra szóló biztosítás első napja. Ez után az autós felveszi a két darab, piros szélű ideiglenes rendszámtáblát, amit rögtön fel is szerelhet a kocsira.

Amint a táblák felkerülnek, a hivatal le ellenőrzi a kocsi alvázszámát, majd az új tulajdonos nevére kerül a jármű. Az utolsó költség a gépjárműadó, amit minimum egy hónapra kell kifizetni. Ennek az ára attól függ, milyen kocsiról van szó. A vámpapírok beszerzése a sorszám húzásától az indulásig számítva körülbelül 2 óra.

A költségeket tekintve a gépjármű vásárlási árán felül akár százezer forintnyi összeg is elmehet a papírokra, s a magyarországi hazaszállításra. Ebben benne van a 15 napos biztosítás ára, a Zulassungsstelle díjai, a gépjárműadó, a piros szélű ideiglenes rendszám, az üzemanyag és az osztrák és a magyar autópálya matrica.

Minden cikk

hero-unfall

A baleseti kártérítéssel járó pluszköltségek

Tanacsado · Autó jog
auto-kaufen

A német használtautó-vásárlás buktatói

Tanacsado · Autó jog
Opel-Corsa-IntelliLux-LED-matrix-light-506020

Miért jobb a LED világítás?

Tanacsado · Autó jog
Kevesebb megjelenítése