Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Miért jobb a LED világítás?

A LED szó az angol nyelvből került a magyarba, eredetileg a Light-Emitting Diode rövidítése, ami fénykibocsátó diódának fordítható. Ez jelenleg az egyik legfejlettebb, kereskedelmi forgalomban is kapható világítási technológia, mely néhány éve robbant be a köztudatba.

A világítótestek (LED-ek) félvezető anyagokból készülnek, melyekre elektromos áramot kapcsolva azok gerjesztett állapotba kerülnek. A normál állapotukba való visszatéréskor fotonokat bocsátanak ki, amit a környezetükben fényforrásként érzékelünk.

A LED világítás előnyei

A LED számos előnnyel rendelkezik a hagyományos fényforrásokkal szemben, nem véletlen, hogy már széria tartozékká kezd válni az olcsóbb autók gyártásakor is.

A legfontosabb előny az energiatakarékosság: egy LED izzó akár 80-90%-kal is kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzó. A megtakarítás a működési elvek eltéréséből fakad. A legelterjedtebb halogén izzókban fémszálat melegít fel az energiaellátás, mely így izzani kezd. A fénykibocsátás mellett nagyon sok energia hővé alakul, mely nemcsak, hogy kárba vész, hanem még hosszú távon károsítja is az izzót. Ezzel szemben a LED-es izzónál elektronok felszabadulása okozza a fényt, amely nem pazarolja el az energiát hőtermelésre.

Szintén az energiatakarékossággal összefüggő érték a fényhasznosítás, ez az együttható azt mutatja meg, hogy 1 Watt teljesítménnyel a fényforrás hány lumen fényt bocsát ki. Ez a normál izzóknál csupán 10-15 lm/W, míg a LED-nél minimum 50 lm/W, de már léteznek 100 lm/W fényhasznosítású LED égők is.

A fény megfelelő irányítása már az első autóknál is megoldandó problémát jelentett, ezt az autóipar a lámpatestekbe épített foncsorozással és különféle tükrökkel próbálta megoldani. A LED égők ezen a téren is jobbak a hagyományos izzóknál, hiszen nagyon jól be lehet állítani, hogy milyen irányba világítsanak, így kevésbé vakítanak.

A hagyományos izzóknál számolni kell a bemelegedéssel, még a modernebb xenonos égőknél is van egy bizonyos késleltetés, míg teljes értékű világításként működnek. A LED világítás esetén a diódák azonnal teljes fényerővel világítanak, nem kell várni a bemelegedésükre. Valójában, mivel a LED-es égők alig melegednek, a melegedés szó nem is értelmezhető ezekre a világítótestekre.

A gépjárművek izzói mindig is érzékenyek voltak a mostoha körülményekre, különösen a heves rázkódástól tudtak könnyen tönkre menni. Ez a bennük található izzószál sérülékenysége miatt van, mely, ha eltörik, akkor nincs világító elem az izzóban. A LED-eknél nincs izzószál, így sokkal ellenállóbbak.

A kereskedelemben kapható LED égőkre nagyon hosszú élettartamot garantálnak a gyártók, az autók esetében ez kicsit változik. Köszönhető ez annak, hogy egy gépjárműben sohasem olyan ideálisak az elektromos viszonyok, mint egy épületben, az alkatrészek nagy hőingadozásnak vannak kitéve, számolni kell a párával és más károsító elemekkel is. Így egy LED-es izzó élettartamát 5000 és 10000 óra közé teszik a gyártók, ami még mindig nagyságrendekkel jobb, mint a hagyományos izzóké.

Szintén az élettartamnál fontos az autókra jellemző ki-, be kapcsolások száma. A hagyományos égőknél az átfolyó áram az üzemi érték sokszorosa, míg az izzószál fel nem hevül, s el nem fogyasztja a többletet. Ez különösen a bekapcsolásnál jelentős, mely tönkre tudja tenni az izzót. A LED egyáltalán nem érzékeny erre az ingadozásra, mely megint csak az élettartamát növeli.

A LED világítás hátrányai

A LED-nek sajnálatos módon nemcsak előnyei, de hátrányai is vannak. A legfontosabb hátránya a modern technológiából fakadó ára: egy LED-es lámpatest könnyen elérheti a több tízezres vagy százezres árat is. Így egy egyszerű koccanáskor is olyan magas költségek léphetnek fel, mely a hagyományos izzókra nem volt jellemző.

A LED-ek fényének irányíthatóságával függ össze egy másik hátrány, mely a 100-140 fokos sugárzási szögből fakad. Ez a tartomány egy félgömb alakú karakterisztikát rajzol ki, mely akkor jelent hátrányt, ha szükség lenne a nagyobb szórási szögre.

A LED nem szereti a túl nagy hőt, 150 fok felett már ritkán működnek az égők, de jellemzőbb a 100 fok környéki üzemi hőmérséklet. Ha a jármű elektromos rendszere nem megfelelő, s jellemzők a feszültségtüskék, azok szinte azonnal kiüthetik a LED diódákat, melyeket cserélni kell. Ilyen esetekben a költségekhez kell számolni az elektromos rendszer felülvizsgálatát és esetleges javítását is, mivel a rossz működés a kicserélt LED izzókat is azonnal kiégetheti.

LED világítás az utastérben is

Ahogy egyre olcsóbb lett a LED világítás, egyre több színben lett hozzáférhető, s kiforrt az alkalmazásának technológiája is, így már nem csak a világítótestekben jelentett alternatívát. A LED megjelent az utastérben is, különféle világítási és díszítési megoldások formájában, illetve egyéb felhasználásoknál is.

A különféle LED-es munkalámpák használata forgalomban szigorúan tilos, de munkavégzésre vagy szerelésre ideális megoldást nyújtanak. A segítségükkel a legelhagyatottabb helyen is elengedő fény lehet a szerelésre. Az ilyen lámpák általában több diódát tartalmaznak, 10-30 voltos üzemi feszültségen 10-20 wattos teljesítménnyel működnek. A szivargyújtóba dugva, hosszú kábellel szinte bárhol elhelyezhetők.

A gyerekes családok számára lehet hasznos az olyan kiegészítő utastér világítás, mely bárhova felszerelhető, s erős kiegészítő fényt ad az eldugottabb területek megvilágítására is. Ezek csatlakoztathatók a jármű elektromos rendszeréhez, de a szivargyújtóba dugva rugalmasabban is felhasználhatók.

LED világítás felhasználható a gépjárművön kívül, akár utánfutókra szerelve is. Ilyen esetekben a kiegészítő lámpatestet az utánfutóra kell rögzíteni, s az autó elektromos rendszerébe kötni. A fejlettebb lámpák gyakran egyszerre rendelkeznek hátsó világítás, féklámpa és index lámparészekkel, s az oldalukon található fehér LED-ek megvilágítják a rendszámot is.

Szintén olcsón érhetők el a LED-es dekor szalagok, melyek a színskála összes színében hozzáférhetők, s amelyek több méteres hosszukkal rugalmasan felhelyezhetők az autó belsejében. A fogyasztásuk nem terheli meg az elektromos rendszert, s hangulatos fényt biztosítanak.

A szórakoztató elektronikai kellékek más elemei a LED-es világítással akár rendszerben is kaphatók, a lehető legváltozatosabb formában és kialakításban. LED-ből készíthető stroboszkóp, mely egybekötve az autó audio rendszerével, akár a zene ütemére is pulzálhat.

Szintén a szórakoztatást szolgálják az olyan speciális, korábban nem megvalósítható autós kellékek, mint a diszkógömb, a mini lézerfény, a különböző effektű belső fényszórók. A különleges formáknak, színeknek és méreteknek ma már szinte csak a képzelet szab határt, az interneten minden kellék pár kattintással megrendelhető.

Azt fontos tudni, hogy a lézerfény, a stroboszkóp, a diszkógömb és a hasonló parti kellékek nem használhatók a közúti forgalomban. A működtetésük elvonhatja a járművezető figyelmét, aki így halálos veszélyt jelenthet az autóban utazókra vagy a forgalomban részt vevő többi közlekedőre. Ennek megfelelően működtetésük csak forgalomtól elzárt területen alkalmazható, s az autós felelőssége tájékozódni arról, mely LED világítási elemek nem tiltottak a közúti forgalomban. A szabályok nem ismerete természetesen nem jelent mentesülést egy esetleges baleset vagy rendőri intézkedés során.

Minden cikk

auto-kaufen

Autóvásárlás ideiglenes rendszámmal

Tanacsado · Autó jog
hero-unfall

A baleseti kártérítéssel járó pluszköltségek

Tanacsado · Autó jog
auto-kaufen

A német használtautó-vásárlás buktatói

Tanacsado · Autó jog
Kevesebb megjelenítése