Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Kézi autómosó vagy gépi autómosó?

Az autójukat rendszeresen lemosó autósokat két csoportra lehet osztani, azokra, akik hisznek a kézi autómosó szolgáltatásaiban, s azokra, akik csak legyintenek erre.

A gépi autómosó előnyei és hátrányai

A gépi autómosás széles körben elterjedt, köszönhetően számos előnyének. Majdnem mindenhol hozzáférhető, kényelmes, nem kíván szakértelmet a használata. Egy viszonylag alacsony díj megfizetése ellenében nem kell bajlódni a tisztítással, a gépek mindent elvégeznek.

Egy gépi autómosó a legtöbb autótípust fogadni tudja, legyen az akár kisautó, SUV, terepjáró vagy hosszú családi kombi. Az univerzális mosóegység intelligensen követni tudja a gépjármű formáját, s a flexibilisen mozgatható kefék és szórófejek le tudják követni még a legextrémebb formájú kaszni felületét is.

Az ilyen gépesített mosókban szabályok írják elő a szennyvízkezelést, s ezt szigorúan ellenőrzik is. Ennek megfelelően a gépi mosóknál megoldott a szennyezett mosófolyadék elvezetése és kezelése. Egy széleskörben elterjedt tévhit is a szennyvízkezeléshez kapcsolódik, mely szerint az ilyen automata mosók akár 200 liter értékes ivóvizet is elpazarolnak egy-egy mosás során. A felhasznált vízmennyiség elérheti ezt a mennyiséget, de a modern automaták már visszaforgatott vizet használnak, így jelentősen csökken a környezet terhelése.

Egy jó gépi mosó képes megmosni az autók felnijeit, s az alvázmosás is megoldott a nagy nyomású vízsugárral. Telente érdemes rendszeresen lemosatni az autó alvázáról és kerekei mögül a felgyülemlett sós, szóróanyagos koszt, erre tökéletes megoldás ez a típusú mosó.

A lemosható autók sokaságához köthető a gépi mosók legtöbb hátránya is, mivel nagyon sokféle megjelenésű, felépítésű és méretű autó létezik, így a mosókban is meg kellett találni az elfogadható kompromisszumot. Ez a legtöbbször abban merül ki, hogy az autók sarkainál gyengébb a mosás minősége, a nehezen hozzáférhető helyeken, mint például a rendszámtábláknál pedig gyakran koszos is marad a kaszni.

Természetesen minden gépi mosó tulajdonosa megesküszik arra, hogy az ő berendezése nem karcolja össze az autót. Ahogy egyre modernebbek a gépek, a karc valóban egyre kevésbé jellemző az automatákra. Az viszont ma is megfigyelhető, hogy a rendszeresen ilyen mosókba hordott autók fényezésén előbb-utóbb karcok jelenhetnek meg.

A gépi mosó hátránya lehet még az olcsósága és népszerűsége is, hiszen igen gyakori, hogy ezeknél a mosóknál hosszabb sort kell kiállni a többi, autóját mosató autós miatt. Alternatív megoldásként az merülhet fel ilyenkor, hogy a késői vagy a nagyon korai órákban kell felkeresni az autómosót, amikor még nem érkezett meg a tömeg.

A kézi autómosó előnyei és hátrányai

A kézi autómosó árban és minőségben is a gépi autómosó szolgáltatása fölé pozicionálja magát. A magasabb árak ellenére egyre nő a népszerűsége, köszönhetően az egyre drágább autóknak. Ezek tulajdonosai ugyanis nem sajnálják a magasabb díjak kifizetését, ha cserébe autójukat gondosabban kezelik az autómosás során.

A kézi autómosás során az autót fedő koszréteget előbb nagy nyomású vízsugárral fellazítják, ez hatásos a rászáradt bogártetemek eltávolítására is. A tisztítószeres mosást követően az öblítés következik, ahol sűrített levegővel kifújatják az autó réseiben megbújó folyadékokat. Ennek köszönhetően a menetszél nem fogja kifújni ezeket az apró folyadékcseppeket, melyek főleg a fekete vagy a sötétebb autókon hagynak csúnya csíkokat a száradás után.

A kézi autómosó előnyei közé tartozik a nagyobb gondosság mellett az általában nagyobb víznyomás. A gépi autómosók általában kisebb nyomással dolgoznak, melyek a nagyon makacs szennyeződéseknél nem bizonyulnak elegendőnek. Az emberi közreműködés alaposabb, mint egy gépi automatika, így garantáltan nem marad koszos felület a gépjárművön egy szakszerű kézi mosás után.

A kézi mosókban gyakran kérhetők extra szolgáltatások, melyek különösen akkor életbevágók, ha egy autót egy fontos eseményre, pl. esküvőre vagy eladásra kell felkészíteni. Az ilyen szolgáltatások közé tartozik a belső tisztítás, melynek ára a hozzáadott feladatoktól függően rugalmasan változhat.

Általános kérés az autó kárpitjainak tisztítása, portalanítása. Ilyenkor nagy teljesítményű porszívókkal még a kárpit alsóbb rétegeibe szorult kosz is eltávolítható, nem beszélve a poratkákról vagy állati szőrökről. Utóbbiak rendszeres elvégzése különösen kisgyermekes családok számára életbevágó, vagy olyan helyeken, ahol allergiás vagy asztmás van a családban.

Szintén külön szolgáltatás a belső üvegfelületek tisztítása, zsírtalanítása. Nagyon sok esetben nem elegendő a szélvédő és más ablakok külső lemosása, ha belül a folyamatos használat mellett koszréteg alakul ki. A szakszerű belső ablakpucolás hosszan tartó védelmet nyújt a folyamatosan rárakódó szennyeződések ellen is, így a szemet még hosszú vezetés alatt sem fárasztja el a nem teljesen átlátszó szélvédő.

A dohányzás szintén olyan emberi tevékenység, mely tartósan rontani képes az autó esztétikáját és illatát is. Egy dohányos autóba szállva a nem dohányzók azonnal érzik a füst jellegzetes beivódott szagát, amely például az autó eladásakor komoly értékcsökkentő tényező lehet. A dohányzás, illetve más szagok, penész eltávolítására kínálják a kézi autómosó szolgáltatók az ózonos belső tisztítást, mely szintén egyre több helyen érhető el.

Az ózon a Föld légrétegeinek felső részében keletkezik, oxigénmolekulák segítségével. Míg a mindenki által belélegezhető oxigén két oxigénatom egymáshoz kapcsolódásából keletkezik, a légköri UV-sugárzás hatására 3 oxigénatom kapcsolódik egymáshoz, ózon formájában. Az ózon mérgező gáz, de szakszerű használata után nagyon gyorsan egyszerű, kétatomos oxigénné bomlik fel. Ennek köszönhető, hogy felhasználásakor nem marad vissza szennyezőanyag, csak tiszta oxigén.

Ettől függetlenül a kézi autómosásnak van létjogosultsága, amit mi sem mutat jobban, hogy gombamód szaporodnak az ilyen szolgáltatók Magyarországon is. Az ózonos tisztítás során a gázt egy generátorral állítják elő, majd bevezetik az autóba. A gázt az autó klímájának belső keringetésével kb. 20 percig keringetik, majd percekig szellőztetnek. Az ózon oxidálja a szennyezőanyagokat, így ártalmatlanítva a rossz szagokat, a dohányzás okozta beivódott füstöt és más anyagokat. Ha az autó belseje erősen szennyezett, akkor hosszabb ideig tartó kezelésre van szükség. A tisztítás végén az autós azonnal birtokába veheti a járművet, bármilyen óvintézkedés megtétele nélkül.

A kézi autómosóval szembeni legnagyobb ellenérzést az szüli az autósok körében, hogy nem biztosítanak alvázmosást. Ez a gépi mosókban kisebb összegért kérhető, így nagyon sokan az utóbbi szolgáltatást választják. A modern kézi autómosóknak azonban már nem okoz gondot az alvázmosás sem, így ezt is a rájuk jellemző precizitással végzik el.

Szintén a kézi autómosó helyeken kérhető csak olyan extra, mint például a gumiápolás vagy a motormosás. Ezekkel a feladatokkal meghosszabbítható egy autó élete, s csak a kézi mosókban érhetők el.

A kézi mosók nagy előnye még a társasági élet, hiszen a mosást végző személyzettel a rendszeres látogatások során jó ismeretség, vagy akár barátság is kialakítható. Ez pedig kizárólag az emberek által végzett kézi autómosóra jellemző.

Minden cikk

cleaning-1837331 1920

Karosszériaápolás polírozással

Tanacsado · Autóápolás
cleaning-1837331 1920

Autófényezés napjainkban

Tanacsado · Autóápolás
cleaning-1837331 1920

Szélvédők és ablakok fóliázása

Tanacsado · Autóápolás
Kevesebb megjelenítése