Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

Szélvédők és ablakok fóliázása

Gépjárművünk üvegeinek szakszerű fóliázása számos előnnyel jár, éppen ezért nagyon sok autótulajdonos él ezzel a lehetőséggel, és látogat el a megfelelő műhelybe, hogy lehetőség szerint a legjobb áron és minőségben el tudja látni szélvédőit ezzel az extrával.

Az autóüvegek fóliázása korszerű módszerekkel és minőségi alapanyagokkal garantálja azokat az előnyöket, amiket a fóliának köszönhetünk.

Miért fóliáztatjuk be autóink szélvédőjét? A stílus és a megjelenés miatt? Sokaknak, főleg a sötétített üveg ellen szónokolóknak ez jár a fejében és nem tekintenek előrébb, hogy még mennyi további előnye van a fóliázásnak. Az elsötétített üvegek csökkentik, vagy megszűntetik a belátást autónkba, így a kíváncsiskodók és a tolvajok nehezebben tudják felmérni leendő „munkaterületüket”, ezáltal autónkban lévő értékeink valamivel nagyobb biztonságba kerülnek.

A másik gyakori oka annak, hogy fóliát helyezünk szélvédőnkre, az UV-sugárzás és az erős fény elleni védelem. Bár többnyire erős fényhatás reggel és este, a nap alacsony szöge miatt éri szemünket vezetés közben, az UV-sugárzás folyamatosan hatást gyakorol nemcsak a sofőrre, hanem az utasokra is. Az újabb autófóliák megszűrik a káros sugarakat, ezzel védik szervezetünket.

A nap másik hatását a fény mellett a hő jelenti. Normál üvegek esetén nyáron a külső, amúgy is meleg hőmérsékletnél sokkal forróbb lehet autónk belseje, ha a napon parkolunk le vele. A jármű ilyenkor szabályosan kemencévé alakul, ami az utasokra nézve is komoly veszélyeket jelenthet. Köztudott, hogy állatot és gyereket szigorúan tilos a járműben hagyni nyáron, hiszen percek alatt veszélybe kerülhetnek. Emellett, ha a gyerek nyűgös a kocsiban, akkor kevésbé lehet a vezetésre koncentrálni, és ez növelheti a balesetveszélyt. Erre is megoldást nyújtanak a korszerű autóüveget borító fóliák, hiszen nem engedik, hogy túlzott mennyiségű hő kerüljön az autóba.

Egy esetleges baleset során a mai üvegek ezernyi szilánkra törnek szét, hogy ne okozzanak vágást, azonban ez sokszor nem elég, hiszen így is sérülhet a bőrfelület, illetve a szem. A fólia valamennyire összetartja a berobbanó üveget, így csökkenti az esetleges sérülés lehetőségét.

Amikor szélvédőnket fóliáztatni szeretnénk, érdemes alaposan körülnézni a hatalmas palettán, hiszen számtalan lehetőség közül választhatunk, ahol előnyben részesíthetünk bizonyos funkciókat.

A fóliákat színük szerint kiválasztva is több tucatnyi lehetőség áll rendelkezésünkre márkánként. A leggyakoribb persze a normál fekete, de akadnak egyedi színekkel és esztétikai funkcióval ellátott termékek is. Akad olyan, ami tükröződő hatást kelt, megint mások csupán eltakarják az utasteret a bámészkodóktól. A minőségi fóliák ellenállóbbak, később veszítik el eredeti színüket, valamint árnyékolási képességüket.

Milyen fóliát válasszunk?

A gyártók választékából előnyben részesíthetjük az erősebb UV-védelemmel ellátott termékeket. Előfordul, hogy azért fóliáztatjuk be szélvédőnket, mert érzékeny a szemünk, bőrünk a nap káros sugaraira, illetve inkább csak megelőznénk az esetleges problémákat. Kaphatók olyan termékek, amik akár 99%-bak képesek kiszűrni a káros sugarakat, emellett hő elleni védelemmel is el vannak látva, tehát nem fog autónk egy kemencéhez hasonlítani, amikor huzamosabb ideig a napon marad. A minőségre, erősségre és tartósságra is célszerű odafigyelnünk: vannak gyengébb és strapabíróbb darabok is. Egyes fóliák csak egyszerűen vastagabbak, de létezik olyan, ami jóval erősebb anyagból készült és ellenállóbb az esetleges törésekkel, karcokkal, és egyéb külső tényezőkkel szemben. Az előállítás során használt fém összetevők nemcsak a hőérzet, de a tartósság terén is komoly jelentőséggel bírnak.

Amikor kitaláltuk, hogy milyen szempontoknak szeretnénk, hogy megfeleljen a fólia, már csak ki kell választani a szimpatikus márkát, és fel is helyeztethetjük. Számos világszerte ismert cég szakosodott a gyártásukra, ugyanakkor kellő utánajárással felfedezhetjük a kevésbé ismertek ajánlatait is.

Az autók szélvédőjének fóliázása sok szempontból hasonlít az autó karosszériájának fóliával való borítására. A szélvédő esetében két eljárás ismert: helyszíni és szétszerelés utáni fóliázás. Az előbbi olcsóbb és gyorsabb, viszont vitatottabb az élettartama, míg az utóbbi jobb illeszkedéseket és strapabíróbb hatást eredményez, viszont drágább és tovább tart, mivel a szélvédőüveget ki kell szerelni a karosszériából. Az eljárás első lépése a felület teljes megtisztítása a portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől, amit első lépésben vegyszeres mosással, másodikban pedig pengével való legyalulással érünk el. Ha minden szennyeződés és zavaró tényező makulátlanul el lett távolítva, akkor méretre vágható a fólia, majd felhelyezhető az üvegre. Ezt követően hőpisztoly használatával rámelegítjük a felületre a fóliát, hogy megfelelően idomuljon rá.

Miután mindenhol illeszkedik, a felesleges részeket eltávolítjuk, majd a fólia külső rétegét leválasztjuk. Ehhez a módszerhez síkosítóval kevert vizet szoktak alkalmazni. A jobb tapadást és a buborékosodást el szeretnénk kerülni, ezért a megfelelő eszközzel erősen rá kell simítani a felületre a fólia minden pontját. Ez az eszköz általában egy műanyag lapka, ami a megfelelő szögben, erős simítással könnyedén és egyenletesen képes a fóliát ráteríteni a szélvédőre és az ablakokra. Néhány napig az üvegeket nem érdemes mozgatni, hiszen a fólián lévő ragasztó végső megkötéséhez némi idő kell. Ez napokig is eltarthat, de a biztos az, ha a szélvédő egy hétig abszolút nincs használatban. Ha a szétszereléssel egybekötött ragasztást választottuk, a munka befejeztével visszaszerelik a helyére a megmunkált üvegeket. Amikor a fólia véglegesen felkerült és a munka érdemi része befejeződött, a kivitelező cég műbizonylatot állít ki.

Léteznek hazánkban bizonyos jogi szabályozások, amikre feltétlenül érdemes odafigyelni. Az autóüvegek fóliázása csak bizonyos mértékben és módon engedélyezett. A szabályozás értelmében az autó első ajtóinak az üvegein, illetve a szélvédőn felfelé haladva a napellenző kinyitott helyzetben lévő alsó vonaláig csak korlátozott mértékben lehet fent fólia, és 70%-os fényáteresztő képességgel kell rendelkeznie. A többi helyen nincs korlátozva a fólia fényáteresztése abban az esetben, ha a gépjármű rendelkezik jobb oldali visszapillantó tükörrel, vagyis szabadon bármilyet fel lehet helyezni. Műszaki vizsgánál a fóliázást igazolni kell. Törvény írja elő a fent említett műbizonylatot, illetve köteles a kivitelező a fólia és az üveg között eltávolíthatatlan módon feltüntetni a „H” vagy „AF” jelölést. Érdemes tisztában lenni a szabályokkal, nemcsak a kivitelezést végző cégnek, de a tulajdonosnak is, hiszen a szabályok megszegése súlyos bírságot jelenthet. Ennek függvényében és a minőségi szakértelem hiányában nem célszerű otthon, saját módszerrel, önállóan felhelyezni a vásárolt fóliát, hiszen nem áll módunkban a műbizonylat kiállítása, és a fólia alatti jelzés feltüntetése.

Autónk fóliázása természetesen rengeteg utólagos előnnyel jár, melyek nagyon sokat segítenek a komfortos, biztonságos utazásban, ha a szabályokat betartjuk. Ha úgy döntünk, hogy felszereljük gépkocsinkat ezzel az extrával, érdemes körülnézni és kiválasztani a megfelelő szakértelemmel bíró céget a munka elvégzéséhez.

Minden cikk

cleaning-1837331 1920

Karosszériaápolás polírozással

Tanacsado · Autóápolás
cleaning-1837331 1920

Autófényezés napjainkban

Tanacsado · Autóápolás
All car seats cleaning

Milyen a jó autómosó?

Tanacsado · Autóápolás
Kevesebb megjelenítése