Ugrás a tartalomra

K kategóriás jogosítvány

K kategóriás jogosítvány kerti traktorok és állati erővel vont jármű vezetésére jogosít fel. A jogalkotó a kerti traktorok közé sorolja azokat a gépjárműveket, melyek egyetlen tengellyel rendelkező motoros résszel, illetve egyetlen tengellyel rendelkező pótkocsiból állnak.

Mindkét résznek egyetlen egységként kell közlekednie, s 15 km/h sebességnél nem haladhat gyorsabban a jármű.

Az állati erővel vont járművek közé tartozik minden olyan jármű, melyet ló, szamár, tehén vagy bármilyen más állat von.

A K kategóriás jogosítvány tanfolyamra az a személy jelentkezhet, aki a 16. életévét betöltötte, vagy legfeljebb 6 hónappal fiatalabb ennél. Emellett meg kell felelnie az egészségügyi állapotának, s nem jelenthet veszélyforrást a forgalom más résztvevői számára. Természetesen, ahogy a többi jogosítványnál, a K jogsinál is szükséges az írás- és olvasástudás.

A K kategóriás jogosítvány elmélete és gyakorlata

A K kategóriás jogosítvány esetén 12 órás a kötelező elmélet, mely során az oktató átadja a közlekedési ismereteket. Ehhez a kategóriához nem tartozik a biztonságos üzemeltetésről szóló elmélet, s más jogosítványoktól eltérően nincs gyakorlati vezetés sem.

Ennek megfelelően a hallgatónak mindössze a KRESZ-vizsga díját kell befizetnie. Mivel a K kategória nemzeti kategória, így a jogosítvány csupán a belföldön való vezetésre jogosítja fel tulajdonosát.

K kategóriás képzést a legtöbb autósiskola nem indít, ennek fő oka, hogy más jogosítványkategóriák, mint például a B kategóriás jogosítvány feljogosítják a tulajdonosukat a kerti traktorok és az állati erővel vont járművek vezetésére is. Az ilyen jogosítványokra így elég kicsi a kereslet, s nem érdemes miatta külön képzést indítani.

A K kategóriás jogosítvány képzési díja viszonylag alacsony a többi kategóriához képest, s mivel nincs gyakorlati vezetés, így csak az elméletet kell kifizetni. A költségekhez kell még számolni a megfelelő egészségügyi állapotot igazoló orvosi igazolás árát, a tanfolyamon való részvételhez szükséges utazásokat, s a KRESZ könyv árát.

A KRESZ-vizsgára a Nemzeti Közlekedési Hatóság épületében kerül sor, mely általában a megyeszékhelyeken található. A sikeres vizsga után a hatóság kiadja az igazolást, mellyel a hallgatónak fel kell keresnie egy okmányirodát.

Az okmányirodában be kell mutatni a Közlekedési Hatóság igazolását, az egészségügyi alkalmasság igazolást, s be kell fizetni az ügyintézési illetéket. A kérvényező ekkor egy A/4-es lapon megkapja a kérvénye másolatát, mely még nem alkalmas a K kategóriás jogosítvány helyett a jogosultság igazolására.

Az új plasztik jogsi legfeljebb 30 napon belül elkészül, melyet átvéve nyílik lehetőség a kerti traktor vagy az állati erővel vont jármű legális vezetésére. Az ügyintézéshez időpont foglalható az Ügyfélkapu felületén, vagy a 1818-as kormányzati hívószámon. Utóbbihoz még regisztráció sem szükséges, csupán a személyes adatok megadásával megtörténhet az időpont lefoglalása.

Minden cikk

Téligumi – ezeket kell tudni a legfontosabb téli kiegészítőről

Tanacsado · Autóipari technológia

A nyári gumiról bővebben – avagy autós teendők, ha beköszönt a tavasz

Tanacsado · Autóipari technológia

Belső értékek

Tanacsado · Autóipari technológia
Kevesebb megjelenítése