Ugrás a tartalomra

Téligumi – ezeket kell tudni a legfontosabb téli kiegészítőről

A nyári és a téli szezon közti váltás számos kihívással és plusz feladattal járhat minden autótulajdonosnak.

A téli szezon közeledtével számos karbantartási műveletet el kell végezni az autóval kapcsolatban: ellenőrizni kell ilyenkor, hogy fagyálló hűtőfolyadék van-e a motorháztető alatt lapuló hűtőfolyadék tartályában, de ugyanígy meg kell bizonyosodni arról, hogy az ablaktörlő folyadék is fagyálló tulajdonsággal bírjon. És akkor még nem is beszéltünk a számos kiegészítő beszerzéséről, amelyek segítségével könnyebben átvészelhető a tél is: a jégoldók és a jégkaparók valószínűleg ilyenkor minden autóban megtalálhatók. És van ezeken kívül egy olyan dolog, ami mindenképp első helyen áll ezen a képzeletbeli listán, ez pedig nem más, mint a téligumik kérdése. A biztonságos közlekedés érdekében ugyanis november környékén, de mindenképp a mínuszok előtt gondoskodni kell arról, hogy autónkon a megfelelő téli gumik legyenek, és néhány évente cserélni is kell azokat. Ebben a bejegyzésben azt szedtük össze, miket érdemes tudni a téligumiról azoknak is, akiket nem érdekel részletesen az autók felépítése és működése.

A gumikérdés

A magyarországi klíma miatt a magyar autótulajdonosoknak évente kétszer kell foglalkozniuk a gumik cseréjével, a téli szezon közeledtével fel kell rakni a téligumikat, míg a tél végével nyárigumikra kell váltanunk. A gumi cseréje sajnos otthon nem elvégezhető folyamat, rengeteg olyan profi eszközre van hozzá szükség, melyek csak az ezzel foglalkozó szakműhelyekben találhatók meg. De nem kell aggódni, a gumikat fél óra-egy óra alatt könnyedén le tudják cserélni a szakemberek, ezt a legtöbb helyen kényelmesen meg lehet várni egy kávé elkortyolása mellett. Olvassuk el a műhelyek értékelését, mielőtt kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb gumist, olvassunk utána a szolgáltatások színvonalának, közben vegyünk figyelembe olyan tényezőket, mint az ár-érték arány. A gumik cseréjét elég ritkán kell végrehajtani ahhoz, hogy ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen a helyes gumik nemcsak a mi biztonságunkat szolgálják az utakon, hanem utastársainkét is. A legtöbb erre szakosodott műhelyben akár a helyszínen is megvehetjük a gumikat, de érdemes körülnézni, mert általában ezeken a helyeken szokott a legdrágább lenni a gumivásárlás. Egy új gumit akár éveken át lehet használni autónkon, de nyugodtan lehet venni használt téligumit is, amennyiben megfelelő állapotú gumikat találunk. Ha egyáltalán nem értünk hozzá, hogy milyen téligumit válasszunk, mindenképpen kérjük ki egy profi véleményét. Az alábbiakban azokat a szempontokat fogjuk elemezni, melyeket egy gumi vásárlásakor mindenképpen figyelembe kell venni.

A megfelelő téligumi kiválasztása

A megfelelő téligumi kiválasztásához számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Az első és talán a legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a gyártó által megszabott előírás. Ezt a gépjármű kezelési útmutatójában találhatjuk, itt figyelni kell a jelzésekre, számozásra és az indexekre is. A gumi oldalán található számokról egy külön cikkben beszéltünk részletesebben, ott bármikor meg lehet találni, mit is jelentenek ezek a rejtélyes számok a gumi oldalán, de egy rövid internetes keresés után hamar rábukkanhatunk különféle táblázatokra is. A gépkocsi felhasználó útmutatójában írttól természetesen bizonyos esetekben el lehet térni, tehát lehet a gyáritól eltérű méretű gumikkal felszerelni autónkat, ha úgy tartja kedvünk. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, az interneten rengeteg váltótáblázatot találhatunk egy rövid keresést követően, de a kérdés sajnos nem ilyen egyszerű. Azt, hogy a valóságban is megfelelően fog-e működni a gépjármű az adott gumival, csak szakszervizben tudják pontosan megmondani, ne vegyük tehát készpénznek, amit az interneten olvasunk.

A téligumi márkája

Sokak számára nem csak téligumi vásárláskor lehet a legfontosabb szempont a márka. A márka a gumik esetében is egy viszonylag összetett kérdés, hiszen jelenleg több, mint 50 különböző márkájú gumit lehet találni a magyar gumisoknál, és az természetesen senkitől nem várható el, hogy mindet ismerje. Bár a Michelin, a Continental, a Goodyear, a Bridgestone vagy a Pirelli nevét senkinek nem kell bemutatni, számos olyan távolkeleti gumigyártó cég is létezik, melyek ugyanezt a minőséget tudják nyújtani, csak kevésbé ismertek. A márka kiválasztásakor nyugodtan támaszkodhatunk a szakszerviz véleményére, de érdemes olyan gumit választani, aminek a márkájáról legalább már hallottunk. Ilyenkor fontos szempont az is, hogy a gyártó mennyi ideig vállal garanciát az adott termékre. A Nokian téligumikra például örök garancia vonatkozik, aki tehát hajlandó egy kicsit nagyobb összeget szánni az éves, téligumikat érintő kiadásokra, annak garantáltan nem kell aggódnia addig, míg teljesen el nem kopik a gumija. A márkák természetesen – mint a legtöbb más terméknél – itt is kategóriákra oszlanak: a prémium kategóriás termékek jóval drágábbak lehetnek, cserébe viszont olyan gumit kapunk, mellyel folyamatosan törődnek, és melyet folyamatosan fejlesztenek. Az ettől eggyel alacsonyabb kategóriában is jó minőségű termékeket találunk általában, itt már nagyobb figyelmet szenteltek az ár-érték arányra, és hogy mindenki számára elérhető árú legyen a termék. Akinek a pénztárcáját ez is túlságosan megterheli, neki találták ki a gazdaságos kategória termékeit, na meg persze azoknak, akiknek régebbi autójuk nem feltétlen követeli meg a prémium kategóriás abroncsok használatát. Azonban akármilyen gumikat is választanánk, fontos, hogy megbízható helyen vásároljuk azokat, hiszen a hamisítás ötlete valószínűleg senkinek nem hat az újdonság erejével, érdemes tehát résen lenni, főleg, mivel egy nagyobb kiadásról van szó.

Hol cseréltessem le a gumikat?

Mint már említettük, a téligumikra való váltás nem egy otthon elvégezhető folyamat, fontos tehát, hogy a megfelelő műhelyet kiválasszuk, ahol biztosan problémamentesen végzik el a gumik cseréjét, és garanciát is vállalnak mind a munkára, mind a gumikra. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy rengeteg olyan műhellyel találkozhatunk, ahol az elvégzett munka minősége bizony hagy némi kivetnivalót maga után. A téligumi cseréje az egyik legfontosabb, az autóval kapcsolatosan elvégezendő művelet, a befektetés tehát megtérül, semmiképp ne spóroljunk rajta. Ezért a legfontosabb szempont a helyválasztásnál az, hogy az adott helyen tényleg szakemberek végezzék a műveletet. A tél közeledtével sok gumis akciókkal próbálja magához csábítani a vendégeket, azonban nem érdemes az első akciós ajánlat után rohanni, először hasonlítsuk össze a különböző cégek ajánlatait. A megfelelő műhely kiválasztásakor persze a megközelíthetőség sem utolsó szempont, ha a fentieket mind figyelembe vesszük, akkor nem érhet minket meglepetés a felszerelés után se.

Ha nem lenne egyértelmű, kérjük meg a szakértőket, hogy a gumik cseréje előtt ellenőrizzék a jármű futóművét, a lengéscsillapítóját és kormányművét is. Hiszen hiába veszi meg az ember a legjobb téli gumikat autójára, ha az alapok hiányoznak, akkor a problémák kiküszöbölése nélkül gyakorlatilag csak tönkretesszük új téligumi szettünket. Emellett persze fontos, hogy a folyamat elvégzése során a szelepeket is cseréljék, hisz ezek biztosítják azt, hogy tartós használat mellett is megfelelő maradjon a gumikban lévő légnyomás.

Ha elvégezték a szakemberek ezt az 1-2 óra alatt letudható műveletet, mi pedig megittuk a kávénkat, nincs is más dolgunk, mint leellenőrizni, hogy az autószerelők megfelelő munkát végeztek-e, és minden rendeltetésszerűen működik-e. Indulás előtt azért nézzük meg a biztonság kedvéért a gumik nyomását, és ellenőrizzük le azt is, hogy valóban a vásárolni kívánt gumik vannak-e az autón. A számláról ne feledkezzünk el, ezzel tudjuk későbbi garanciális igényünket alátámasztani, mindenképp tegyük tehát biztos helyre. A friss gumik első használata során teszteljük a kocsit különböző körülmények között, és ha nincsenek az autónak szokatlan menettulajdonságai, nem húz egyik irányba sem, akkor szerencsénk van, és egy jó pár hónapig egészen biztosan nem kell újra foglalkozni a gumik cseréjével.

A téligumi cseréje után persze nem dőlhetünk hátra, mintha nem lenne már semmi dolgunk, hisz egy rendes autótulajdonos élete a gépjármű körül forog, és mondani sem kell neki külön, hogy az abroncsokat is karban kell tartani. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy rendszeresen ellenőriznünk kell a téligumi állapotát, és azt, hogy mintázata kellő mélységű. Ez téligumi esetében 4 milliméteres mintázatot jelent, de akkor sem kell aggódni, ha túlságosan elkopnának az abroncsok, ebben az esetben ugyanis nyárigumiként még nyugodtan használhatók.

Minden cikk

A nyári gumiról bővebben – avagy autós teendők, ha beköszönt a tavasz

Tanacsado · Autóipari technológia

Belső értékek

Tanacsado · Autóipari technológia

K kategóriás jogosítvány

Tanacsado · Autóipari technológia
Kevesebb megjelenítése