Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

V kategóriás jogosítvány

A V kategóriás jogosítvány nemzeti kategória, ami azt jelenti, hogy az ilyen jogosítvány csak Magyarországon használható. A birtokában lévő személy villamost, kerti traktort és állati erővel vont járművet vezethet.

A kerti traktor olyan gépjármű, ahol egy egytengelyes motorrész vontat egy szintén egytengelyes utánfutót, miközben 15 km/h-nál nem képes gyorsabban haladni. Az állati erővel vont jármű bármi lehet, amit élő állat von maga után.

A V kategóriás jogosítvány autósiskolákban nem megszerezhető, csak a tömegközlekedési vállalatok indítják belső képzésként. A TR kategóriás jogosítványhoz hasonlóan így ezt a típusú jogsit csak azok szerezhetik meg, akik utána valamelyik közlekedés vállalatnál fognak dolgozni.

V kategóriás jogosítvány képzés

A V kategóriás jogosítvány képzés Budapesten a BKV-nál érhető el, mely modulszerű oktatás során adja át a villamosvezetői ismereteket. Itt olyan hallgatókat oktatnak, akik még nem rendelkeznek villamosvezetői ismeretekkel, vagy ha igen, akkor át kell őket képezni egy másik járműtípusra.

A tanfolyam során a tanulók megkapják azokat az elméleti és gyakorlati képességeket, melyek a közúti vasúti járművek vezetéséhez szükségesek, s megismerkednek az alapvető karbantartási műveletekkel is.

A BKV villamosvezetői képzése 7 modulból áll, ahol az első modul során a tanulók megtanulják az általános szakmai ismereteket. Itt oktatják őket a munka során felhasznált fizikai törvényszerűségekre, a fellépő veszélyhelyzetek felismerésére és elkerülésére, illetve a tűz- és munkavédelmi ismeretekre, s az elsősegélynyújtás alapjaira.

A második modul a vezetni kívánt villamos műszaki felépítésének és működésének megismeréséről szól. A hallgató megtanulja felismerni a rendellenes állapotokat, s hogy az egyes forgalomtechnikai akadályokat hogyan kezelje.

A harmadik modul a villamospálya berendezéseit oktatja, azok működésének megismerésével. A hallgató megtanul közlekedni és tolatni, s kezelni a különböző utastípusokat. A negyedik modul szól arról, hogy hogyan lehet biztonságosan megállni és elindulni a választott villamossal, illetve, hogy hogyan kell kezelni az egyes berendezéseket.

Az ötödik modul a villamosvonal és állomások ismeretéről szól, itt a hallgató megismeri az adott villamosvonal sajátosságait, s elsajátíthatja, hogyan tudja követni a megadott menetrendet. A hatodik modul maga a vezetési gyakorlat, ahol már minden megismert készséget tudni kell használni a villamos vezetése során.

Az utolsó modul a járművezetői gyakorlat, ahol a vezetési gyakorlat során bemutatott készségeket végzi el a tanuló a valódi forgalomban, annak ritmusába illeszkedve. Itt már tökéletesen be kell tartania a menetrendet, s kezelni a vezetés közben fellépő rendellenességeket.

A V kategóriás jogosítvány képzésében való részvételhez szükséges az alapfokú iskolai végzettség, a vasútegészségügyi alkalmasság, s a betöltött 20. életév. A képzés összes óraszáma 496 óra, ahol a vonal- és állomásismeret vonalanként 7 órát jelent. Itt a hallgatónak 3 alkalommal kell megtennie az oda- és visszautat, ebből egy alkalommal a sötétben.

Minden cikk

Winterreifen Winter tire

Téligumi – ezeket kell tudni a legfontosabb téli kiegészítőről

Tanacsado · Autóipari technológia
All TWI on the tire - meaning

A nyári gumiról bővebben – avagy autós teendők, ha beköszönt a tavasz

Tanacsado · Autóipari technológia
All car seats cleaning

Belső értékek

Tanacsado · Autóipari technológia
Kevesebb megjelenítése