Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.
Lada

Strapabíró technológiájával és alacsony áraival a Lada meghódítja az exportpiacokat

A tervgazdaság idején az orosz Avtovaz autógyártó cég évtizedeken keresztül mintacég szerepét töltötte be a kelet-európai államokban, ennek következtében örvendett a Lada márka magas presztízsnek Kelet-Európában. Mi több, az 1970-es évektől kezdve a Lada modellek fontos exportcikknek számítottak a szomszédos államokban. Jóval azelőtt, hogy a dél-koreai előállítók alacsony áraikkal elcsábították volna a nyugat-európai vásárlókat, az orosz Volga autógyártó kezdetben Fiat-modelleken alapuló járműveivel, majd az 1980-as évektől saját fejlesztésű szériákkal kívánt részesedést szerezni a nyugati piacokon. A célt egy olyan technológia szolgálta, amely bár nem volt mindig a legkorszerűbb, de strapabíró és könnyen karbanthartható volt.

Az off-road klasszikus és a korszerűsített márka segítségével tovább él a Lada márka

Az otthoni piacok mellett az összkerékmeghajtású Lada Niva vagy Lada Tajga, mint megfizethető off-road modellek a 70-es évek közepétől Nyugaton is rajongókat tudtak szerezni a márkának. A kelet-európai államokban lezajlott gazdasági liberalizációval az Avtovaz elvesztette egyedi státuszát és olyan olcsó gyártású konkurenciákkal találta szembe magát, mint például Romániában a francia Renault-csoport Dacia márkája, amely fokozatosan átvette a Lada régi szerepét. 2008-ban a franciák növelték elkötelezettségüket az olcsó gyártású gépjármű-kategóriában és részesedést szereztek az Avtovazban, amellyel az volt a cél , hogy a kis- és kompakt gépjármű szegmensben, valamint a klasszikus Lada Niva modell korszerűsített technológiájával az olcsókategóriás gépjárművek között piaci részesedést tudjanak kihasítani.

A Fiat segítségével a Lada márka újjászületik

1966-ban -a korszerű orosz autógyártás megálmodása idején - az olasz Fiat konszern lett kiválasztva az együttműködésre. Az olaszok építették az első Avtovaz gyárat, amely egyben gyártási joggal is járt a középkategóriás Fiat 124 szedán gyártására is, amit az 1970-es évektől kezdődően különböző paraméterekkel Lada 1200, 1300, 1500 és Lada 1600 néven dobtak a piacokra. 1979-től kezdődően az új szedán és kombi verziókat Lada Nova néven árulták.

Az exportpiacokra gyártott Lada személygépjárművek

A kompakt kategóriában az oroszok 1984-ben jöttek ki a Lada Samara szedánnal, amely motorja a Porsche gyártóval közösen lett kifejlesztve, amit egy év után a nagyobb méretű Lada Aleko szedán követett. 1995-ben a Lada Samara modellt a kompakt Lada 2110 váltotta az exportpiacokon, amelynek jellemezője a lépcsőshátú szedán tervezés volt. A 2008-ban bemutatott kompakt Lada Priora három verzióban lett előállítva: szedán, kombi és kétajtós coupé . 2005-ben került bemutatásra a kisautó kategóriában a Lada Kalina, amely a lépcsőhátú és csapotthátú szedán verzió mellett kombiként is kereskedelmi forgalomba került.

A klasszikus Lada Niva, a belépő modell az off-road kategóriába

1976-ban az Avtovaz a terepjáró Lada Niva modellel bővítette a termékpalettáját, amit alapvető változtatások nélkül évtizedekig gyártottak. A négyüléses modellt csak 60 kW-os (81 PS) verzióban kínálták exportra, de az állandó összkerékmeghatásnak, differenciálzárnak köszönhetően és mint strapabíró technológiával ellátott munkaeszközként és szabadidős terepjáróként számos exportpiacon elismerést vívott ki. A régi hajtóművek miatt a Lada Niva CO2-kibocsátása 220 g/km volt, ehhez viszont 1,5 tonna húzóerő párosult - ezzel az off-road kategória belépő szintű terepjárójává vált.