Ugrás a tartalomra
Nissan Juke

A Nissan Juke a japán gyártó által épített első mini-SUV

Az új évezred elején aNissan japán konstruktőr úgy döntött, hogy az eddigi nagy sport-haszonjárművek (SUV) után - mint például a Nissan Pathfinder vagy a Nissan Patrol, melyek az offroader program domináns járművei voltak - kiegészíti modellválasztékát kisebb modellekkel is. A Nissan Murano és az X-Trail volt a kezdet, majd ezeket a Nissan Qashqai crossover és SUV-modellek követtek, végül 2010 előtt piacra került a Nissan Juke, mint a gyártó első Mini-SUV-ja. Technikailag a Nissan Juke a Renault-val közös fejlesztésű platform volt, hasonlóan az olyan kisautóhoz, mint a Nissan Cube. Mivel a Juke tervezése SUV-ra emlékeztet, a japánok az új modellt összkerék-meghajtással kínálták. Ez azonban csak a felsőkategóriás motor esetében érhető el.

A Nissan Juke a legerősebb motorral 190 LE teljesítményre képes

A japán Nissan Juke felsőkategóriás motorral épült, ezáltal olyan turbófeltöltős benzinmotort kapott, mellyel a kis SUV 140 kW (190 LE) teljesítményre képes. Ennek köszönhetően a Nissan Juke állóhelyzetből 8 másodpercen belül gyorsul, végsebessége pedig 215 km/h. A motor 1,6 literes hengerűrtalommal, kézi hatfokozatú vagy automata sebességváltóval választható. A kombinált üzemanyag-fogyasztást a gyártó körülbelül 6,9 liter/100 km-re állította be. Ez megfelel a CO2 kibocsátásnak, mely körülbelül 159g/km.

A Nissan Juke szelíd benzinmotoros vagy dízelmotoros alternatívája

Alternatívaként elérhető a Nissan Juke elsőkerék-meghajtású benzines autója, egy kisebb, 1,6 literes motorral, maximum 86 kW-os (117 LE) teljesítménnyel ellátva, mely a Juke-ot akár 170 km/h sebességgel tolja. A sprintet a modell ezzel a motorfunkcióval nulláról 100 km/h-ra 11,5 másodperc alatt éri el. Az üzemanyag-fogyasztás és a környezeti értékek jobbak voltak, mint az összkerék-meghajtású turbo modell esetében: a Juke 1,6 literes kategóriában átlagosan 6,3 liter fogyasztású, ami megfelel a CO2 kibocsátásnak is, amely 145 g/km. A leggazdaságosabb Juke a dízelmotoros modell, mely 1,5 literes, közös nyomócsöves motorral és 81 kW (110 LE) teljesítménnyel érhető el. Itt a kombinált üzemanyag-fogyasztás a dízel esetében eléri az 5,1 litert (134 g/km CO2 kibocsátással). A maximális sebességet a gyártó a dízel modell esetében 175 km/h-ra állította be. Minden motor megfelel az EURO 5 emissziós szabvány követelményeinek, továbbá a dízel esetében részecskeszűrővel is ellátták az autót.