Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

A büntetőpontos rendszerről

Nagy élmény, mikor sikeresen megszerezzük vezetői engedélyünket és bárhová legálisan vezethetünk. Ilyenkor hosszú ideig élmény a vezetés, és sok sofőr ki sem száll az autóból.

Azt mondják a rutinos sofőrök és sokszor az oktatók is, hogy vezetni nem a jogosítvány megszerzése alatt tanul meg igazán az ember, hanem a megfelelő rutin megszerzése alatt/után. Ez sajnos nem mentesít senkit azon tény alól, hogy innentől a szabályok rá is vonatkoznak, amiket szigorúan be kell tartani a biztonság érdekében, és az esetleges büntetések elkerülése végett. A büntetés a vétség súlyosságától függően lehet szóbeli, anyagi vagy kirívó esetekben még ennél is komolyabb, de emellett létezik ezzel párhuzamosan egy másik (jó esetben hosszú távú) rendszer, amely jegyzi a kihágásokat, és egy bizonyos szint elérése után azokat szigorúan szankcionálja. Ez a pontrendszer.

A pontrendszer lényege és működése

A friss jogosítvánnyal rendelkező vagy a kihágásoktól mentes sofőr nulla ponttal, vagyis tiszta lappal kezd. Ha kihágást követ el a vezető, akkor büntetőpontokat kap. Ezeknek a pontoknak a nagysága attól függ, hogy milyen jellegű és mértékű hibát követett el az illető. A probléma akkor fog kiteljesedni, amikor elérjük, vagy meghaladjuk a 18 pontot. Ilyenkor az okmányiroda néhány nap alatt intézkedik a vezetői engedély visszavonásáról, de már ez előtt, akkor is figyelmeztet minket, ha a 13 pontot túllépjük.

A büntetőpontok mértéke általában 3-8 között van. Ennél magasabb büntetőpontot bűncselekmény elkövetésével szerezhetünk. Ide tartozik többek között a segítségnyújtás elmulasztása, a közúti veszélyeztetés, a járművezetés tiltott átengedése, az ittas vezetés és a cserbenhagyás, melyekért igen súlyos pontok járnak az egyéb szankciók mellett, hiszen 11 pontot írnak be ezeknél a bűncselekményeknél. Emellett még súlyos vétségnek minősül a közúti baleset okozása, melyet 9 ponttal büntetnek. A bűncselekménynél enyhébb kihágások esetén, mint a szabálysértés vagy az egyéb kisebb hibák, kevesebb büntetőpont jár, de nagyon érdemes ezekre is odafigyelni, hiszen annyival arányaiban nem enyhébbek ezek a büntetések, és a sok kicsi sokra megy alapon nem érdemes ilyen kis apróságokért kockáztatni vezetői engedélyünk elvesztését.

Az alkoholfogyasztásra különösen érdemes figyelni, hiszen már néhány korty fogyasztása hatalmas pénzbeli büntetést és sok büntetőpontot von maga után. Az alkoholfogyasztási kihágásért 6-8 büntetőpont jár. A sok szabályból érdemes odafigyelni azokra, amiket sokszor nem is szándékosan, csupán enyhe figyelmetlenségből követnek el az emberek, mint például a biztonsági övek használata, vagy az irányjelzés elmulasztása, hiszen itt is gyorsan össze lehet gyűjteni a 18 pontot puszta figyelmetlenségből.

Ha túl sok pont gyűlik össze, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen lehetőség van ezen pontoknak a csökkentésére egy továbbképzés elvégzésével, illetve 3 év alatt el is évül az adott büntetőpont.

Minden cikk

All Engine oil quality levels - differences

Motorolajok minőségi besorolása

Tanacsado · Autójavítás
MPU

Az alkoholtesztről és annak menetéről

Tanacsado · Autójavítás
All section control in Germany - things to know

A járművezetői büntetőpontok elévüléséről

Tanacsado · Autójavítás
Kevesebb megjelenítése