Ugrás a tartalomra
Karbantartási munkák miatt az AutoScout24 jelenleg csak korlátozott mértékben érhető el. Ez olyan funkciókat érint, mint például kapcsolatfelvétel az eladókkal, bejelentkezés vagy az Ön eladó járműveinek kezelése.

A légzsák cseréjéről és annak költségeiről

A biztonsági övek, a megerősített kaszni, a számtalan elektronikai extra, de az elsők között szerepel az is, ami ütközés esetén azáltal védi meg az utas a sérüléstől, hogy felfújódva működésbe lép az utas és az autó között, ezzel megszüntetve vagy enyhítve az esetleges sérüléseket.

A légzsákokat több mint fél évszázada fejlesztik és tökéletesítik a gyártók, hogy a lehető legnagyobb biztonságot biztosítsák az autókban ülők részére. Habár a vasfüggöny lehullása idején még egy különleges tartozéknak számított, mára az autók kötelező alkotóelemét képezi.

A légzsákok élettartama szakértők szerint 10-15 év szokott lenni, és a biztonság érdekében szükség szerinti cseréjük erősen ajánlott. A légzsákokat egy elektronikus vezérlőegység irányítja, ami érzékelőkkel van összekötve, hogy érzékelhesse, mekkora ütközésnél szükséges kinyílnia. Ha ez meghibásodik (amit a legtöbb esetben diagnosztizál az elektronika, és jelzi az esetleges hibát a műszerfalon), akkor érdemes szervizbe vinni és megvizsgáltatni a problémát, hiszen vezérlés nélkül a légzsák semmit nem ér. Ha a légzsák baleset vagy egyéb (véletlen) körülmény miatt kinyílik, akkor cserére szorul. Légzsákcsere esetén fontos figyelni a kompatibilitásra és a minőségre, de az árak sem elhanyagolhatóak. Egy légzsák cseréje is komoly pénzeket róhat a tulajdonos számlájára, viszont a biztonság nem mérhető pénzben. Mára a fejlődő technika lehetővé teszi, hogy 1-2 pár légzsák helyett akár 8 darab is fellelhető legyen az autó egyes részeiben (kormányban, műszerfalon, ajtókban, ülésekben, vagy akár a tető alsó részén).

Minél több légzsák szorul az idő vagy baleset miatt cserére, annál nagyobb költséggel jár egy csere, főképp akkor, ha a vezérléshez is hozzá kell nyúlniuk a szakembereknek. A légzsákok magas árát nemcsak az egyre jobb anyagminőség okozza, hanem a számtalan teszt és tervezői munka is képviselteti magát benne. A légzsákok közel 20 %-át gyártás és tesztelés alatt kipróbálják (ezek ugye megsemmisülnek), emellett a tervezés és gyártás, valamint a tesztelés céljából legyártott darabok anyagköltségét és tervezését is ki kell fizetni. Szerencsére az egyre szigorúbb biztonsági szabályoknak köszönhetően a légzsákok közül csak a legjobbak kerülnek végül beépítésre. Habár a légzsákok nagyban megosztják a sofőrtársadalmat (hiszen sokan ellenzik és érveikkel próbálják bizonyítani károsságukat), azért a felhasználók többsége elégedett velük, és általuk nagyobb biztonságban érzi magát.

Fontos, hogy figyeljünk oda azokra az ügyletekre, ahol bontott, használt légzsákokat árusítanak. Természetesen az ilyen költségek mellett csábító lehet, hogy jóval olcsóbban jutunk egy termékhez, ugyanakkor ez nagyban veszélyeztetheti saját és utastársaink életét. Egy öreg, minőségét veszített légzsák akár magától is berobbanhat különösebb kiváltó ok nélkül, de előfordulhat az is, hogy amikor kell, akkor pont nem, illetve rosszul működik. Egy átlagos, négy légzsákos rendszer kicserélését megúszhatjuk 200 000 forint alatt, és nem kell aggódnunk a káros következmények miatt.

Minden cikk

All Engine oil quality levels - differences

Motorolajok minőségi besorolása

Tanacsado · Autójavítás
All calculator for traffic-violent-pionts

A büntetőpontos rendszerről

Tanacsado · Autójavítás
MPU

Az alkoholtesztről és annak menetéről

Tanacsado · Autójavítás
Kevesebb megjelenítése